14.6.07

Anthony Rother - We Are Punks (Datapunk, 2007)

Artık Anthony Rother'a olan hayranlığımı bilmeyen kalmamıştır herhalde. İlla kalmıştır da az önce öğrendi bilmeyenler de. Velhasıl prodüktör olarak tek başına bi türün yeniden canlanmasında bunca etkin bir rol oynayan sanatçılar her zaman takdir kazanır.

Aslında Anthony Rother hayranlığım tamamen duygusal anlamda çünkü profesyonel açıdan hiçbir şekilde elle tutulacak biri değil. Türkiye'ye 2 kere gelme sözü verdi (biri bana olmak üzere, diğeri de Indigo'ya) ve her seferinde bir sebep bulup ekti. Başka bir sanatçı olsa yarattığı maddi zararı karşılamak için bir iyi niyet gösterisi yapar ancak kendisinden böyle bir anlayış göremedik. Adını Tiga'yla birlikte kara listeye aldırmasını bildi. Yazık diyorum sadece.

Neyse biz albüme dönelim. Albüm 3 CD'lik bir çalışma. 38 parça var ve bunların içinde daha önce Datapunk'tan sadece plakta yayınlanan çalışmaların yanı sıra hiç yayınlanmamış çalışmalar da var. Mixleme ise Matthias Gutske'ye ait. Gutske Almanya'da radyo programı olan ünlü bir isim ve en çok 10 saatlik efsanevi setleriyle tanınıyor.

Albümde Anthony Rother, Sven Vath, DJ Hell, Kiko, Gregor Tresher, Terence Fixmer, Johannes Heil, Xenia Beliayeva, Boys Noize, Elektrodrei, Frank Kusserow, Stefan Bodzin, Olivier Huntemann ve yeni albümü çıkan Artist Unknown'un çalışmaları yer alıyor.

Oldukça iddialı bir liste olmasının yanında old skool elektro, elektro house ve elektro tekno'nun çok önemli örnekleri yer alıyor. Açıkçası 1990'ların 2. yarısında başlayan ve 2000'lere uzanan dönemde elektro türünü çeşitli kollarından canlı tutmak adına en etkin işleri yapan plak şirketlerinden biri olarak bu toplama albüm çok önemli. Elektro türüne Kraftwerk'ten başlayıp bugüne kadar delicesine seven biri olarak benim için apayrı bir yeri var bunun.

Görünüşe göre Anthony Rother kendisi için yapılan "Kraftwerk'in varisi" tanımlamalarını hiç boşa çıkarmayı düşünmüyor. Bu derleme albümün yanında Anthony Rother'ın yeni çalışmaları da devam ediyor. Moderntronic plağını daha önce incelemiştim ve albümün geleceği yönünde de bilgiler geldi. Haydi hayırlısı diyerek albümü dinlemeye devam ediyorum.

Anthony Rother resmi sitesi
Anthony Rother @ MySpace
Datapunk resmi sitesi (Ama pek yenilendiğini söyleyemem)

Hiç yorum yok: