19.6.07

The Chemical Brothers - We Are The Night (Astralwerks, 2007)

Tom Rowlands ve Ed Simons'dan oluşan İngiliz ikili The Chemical Brothers 1995 yılından beri bizi sürekli takipçisi yaptı. Prodigy ile birlikte bir dönem tüm dünyayı etkisi altına almıştı.

Manchester Üniversitesi'nde Ortaçağ Tarihi bölümünde arkadaş olan ikili o dönemlerde elektronik müziğin farklı dallarına ilgi duyuyorlardı. Birlikte çalışana dek farklı türlerde prodüksiyon çalışmaları yaptılar ancak birleştikten sonra bu değişik etkileşimleri tek potada eritmeye çalıştılar. Aslında ilk önce The Dust Brothers olarak başladıkları müzik hayatları, tanınmaya başladıktan sonra bu ismin asıl sahibi grup tarafından dava açılmakla tehdit edilince isimlerini The Chemical Brothers olarak değiştirdiler.

1995 yılında "Exit Planet Dust" ile başlayan The Chemical Brothers maceraları hızlı bir giriş oldu. İngiltere'de 9. sıraya kadar yükselen albüm büyük ilgi topladı ama bu daha sadece buz dağının görünen kısmıydı. Bundan sonraki tüm albümleri İngiltere'de ilk sıraya tırmanacaktı. İkinci albümleri İngiltere'yi yıkan ve Amerika'yı da sallayan "Dig Your Own Hole" albümüydü. Bunu 1999'da "Surrender", 2002'de "Come With Us" ve 2005'te "Push The Button" izledi. Tüm bu albümler beraberinde 4 tane Grammy ödülünü ve 10 milyondan fazla satış rakamını getirdi.

2006 yılının Nisan ayında "Chemical 6" adlı yeni albümleri üzerinde çalıştıklarını açıkladılar. Albüm ise bugün piyasaya sürülüyor. Albümden çıkan ilk çalışma Ali Lov vokalli "Do It Again"'in klibi ise şimdiden tüm kanalları şenlendirmeye başladı. Fatboy Slim'in klibini andırması ise ayrı bir konu tabii.

Albümü ilk dinlediğimde aklıma gelen şey diğer albümlere göre çok daha sakin olduğuydu. Yaşlandıkları için mi bilmiyorum ama albümün genelini dans etmeye gerek duymadan dinledim ki bu ilk defa oldu. Bunun yanında tüm dünyada etkisini gösteren minimalizm akımından da ufak yollarla etkilenmeler olduğu da ortada. "Saturate"'in giriş bölümünde bu oldukça açık.

Albümde gerçekten eski The Chemical Brothers'ı bana hatırlatan çalışma "Do It Again" oldu. Güçlü vuruşlar, etkileyici bir melodi ve buna çok uygun seçilen bir vokal. Elbette "Setting Sun"'daki Noel Gallagher vokali kadar olmasa da yine de çok iyi.

Açıkçası 6 albüm arasında en zayıfı bu görünüyor. Şimdi kimsenin hevesini kırmak istemem ama "Dig Your Own Hole" ve "Surrender"'ın yakınından bile geçmiyor. Buna Fatboy Slim ve Daft Punk'ın da genel anlamda suskunluğunu ekleyince ortalık bu sene LCD Soundsystem'a ve Justice'e kalmış görünüyor ki Justice'in albümünü de bilahare inceleyeceğim. Ancak şunu da söylemek lazım, albüm kötü değil. Sadece The Chemical Brothers'dan beklediğim standardın altında.

Albümde dikkatimi çeken çalışmalar:

4) Saturate
5) Do It Again (Vokal Ali Love)
10) Battle Scars (Vokal Willy Mason)

MP3: The Chemical Brothers - Saturate
MP3: The Chemical Brothers - Do It Again (Ft Ali Love)

The Chemical Brothers resmi sitesi
The Chemical Brothers @ MySpace

Videolar @ YouTube:
Do It Again
Galvanize
Star Guitar
Hey Boy Hey Girl
Setting Sun
Let Forever Be
Block Rockin Beats

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Haklısın, LCD ve Justice gibileri varken, 90'larda kalan Chemicals yeni kuşak için ikinci sırada kalıyor galiba.
Aslında trendleri takip eden grup -ki eskiden yaratan bir gruptu- Midlake ya da yeni gözdelerden Klaxons'u albüme almaları da bunun göstergesi.
En zayıf halka olarak diskografisine eklendi We Are The Night, oh canıma değsin (.

Winjer dedi ki...

Bence de en zayıf halka bu, kendimce kısaca yorumladım

http://revep.blogspot.com/2007/09/chemical-brothers-we-are-night-xdustcd8.html

Sühan Gürer dedi ki...

Aramıza hoşgeldin. :) Okudum. Valla sen dememişsin ama bence olmamış albüm. Kötü mü diye düşünüyorum, iyi olmadığı kesin. E geriye ne kaldı elde zaten.