10.6.07

Björk - Volta (One Little Indian, 2007)

Rock N Roll tarihinin gelmiş geçmiş en önemli 36. ismi VH1'a göre. 1965 doğumlu Björk için söylenecek bundan güzel söz olamaz. 2003 yılına kadar 15 milyondan fazla albüm satan bir isim. 12 Grammy adaylığının yanında bir de Oscar heykelciği adaylığı bile var. Gönüllerimizin aykırı prensesi bir de tabii.

Aslında her şey 11 yaşında piyano hocasının Björk'ün söylediği bir çalışmayı radyoya yollaması, radyoda çalınması ve o yaşta albüm teklifleri almasıyla başladı. Ama erken diyerek bu teklifi çeviren Björk önce Spit And Snot adlı bir punk rock grubu kurdu. Arkasından Exodus adlı bir fusion jazz grubu geldi. Daha sonra Jam-80 var, gotik rock grubu Kukl var. Bu grubun dağılmasıyla da Björk'ün geniş kesime ulaşmasına bir adım olan The Sugarcubes kuruldu. İlk plaklarıyla da "One Little Indian" adlı Derek Birkett'in evinde kurduğu plak şirketiyle anlaştılar. İlk çalışmalarının çok dikkat çekmesinden sonra büyük plak şirketlerinden teklifler yağmasına rağmen bu plak şirketinde kalıp yaratıcılıklarının engellenmesini önlediler bir bakıma. İşin ilginci Björk'ümüz hala bu şirketten albümlerini yayınlıyor.

1992 yılında bölünen gruptan Björk'ün solo kariyeri çıktı. Bir yıl sonra çıkan "Debut" albümü dünyaya yeni bir yıldız verdi. NME tarafından yılın albümü seçildi, en iyi video klip ödülleri aldı. Albümden tam 7 single çıktı ve tüm dünya bu İzlandalı kızdan bahsediyordu bir anda.

"Post", "Telegram", "Homogenic", "Selmasongs", "Vespertine", "Medulla", "Drawing Restraint 9" albümleri takip etti ve Björk adım adım kendini alternatif müziğin efsaneleri arasına yerleştirdi.

Volta Mayıs ayının 7'sinde Avrupa'da piyasaya sürüldü. Tüm dünyada çıktığının ilk haftasında ilk 10'a girdi. Bu alternatif bir sanatçı açısından inanılmaz derecede büyük bir başarı. En basiti bizden 1 üst jenerasyona dinlettiğinizde "Ne biçim şey bu" diyebilecekleri bir müziği böylesine kabul ettirebilmesi her türlü takdiri hak ediyor.

Gelelim albüme. Björk Björk'tür. Ne beklesek yeridir. Ama o güzel vokalini her zamanki gibi önümüze halı gibi seriyor. Farklı müzik altyapıları ise sadece bir detay olarak kalıyor. Tüm parçaları kendi yazmış olması da ayrı bir güzellik her zamanki gibi. Albümde Timbaland'la çalışmış olması sebebiyle bazı çalışmalarda hip hop etkisi var. Özellikle "Innocence"'ta bu çok açık. Yaptıkları birkaç çalışma albüme girmemiş ve korkarım asla dinleyemeyeceğiz.

Albümde bu yaz IKSV Caz Festivali kapsamında ülkemizde de konser verecek olan Antony & The Johnsons'ın vokalisti Antony Hegarty de 2 çalışmada ("Dull Flame Of Desire" ve "My Juvenile") konuk olarak yer alıyor.

Albümde elektronik altyapıların her zamanki gibi ağırlığını hissedebiliyoruz. Ancak bunun yanında çok değişik enstrümanlar kullanılmış. "I See Who You Are", "Hope" ve "My Juvenile"'da Mali Kora'sının çok güzel melodilerini dinliyorsunuz. "Hope"'da bir darbuka türevi dinlemek de mümkün. "Vertabrae By Vertabrae" ("Energy adlı çalışmasının yeni versiyonu) ve "Pneumonia"'da ise fonda senfoni orkestrası var. Bir dakikası diğerini tutmuyor bu kadının.

Albümde beğendiğim çalışmalar:

1) Earth Intruders
3) Dull Flame Of Desire
5) I See Who You Are
6) Vertabrae By Vertabrae
8) Hope

MP3: Björk - Earth Intruders
Mp3: Björk - I See Who You Are

Björk'ün resmi sitesi
Björk @ MySpace
"Björk - Earth Intruders" video klibi @ YouTube

Diğer video klipleri @ YouTube:

Björk - All Is Full Of Love
Björk - Army Of Me
Björk - Big Time Sensuality
Björk - Human Behavior
Björk - It's Oh So Quiet
Björk - Pagan Poetry
Björk - Possibly Maybe
Björk - Violently Happy

Konser goruntuleri @ YouTube:
Björk - Bachelorette (Fusion Rocks)
Björk - Hunter (Fuji Rock)
Björk - Pagan Poetry (Coachella 2007)
Björk - Possibly Maybe (Royal Opera House)

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Bjork gitgide matruşkalaşıyor. İçinden kimi zaman yürek hoplatan bir parçasını çıkarıyor, kimi zamansa kusmuğu fışkırıyor. Yeni albüm Volta, şarkıcının yediğini istifrasıyla sonuçlanmış. Demişim Volta için. Deli saçması diye de eklemişim.

Dull Flame Of Desire ve Vertabrae By Vertabrae iyi şarkılar, bunları dinlerim. Declare Indipendence ise tamı tamına bir Nine Inch Nails şarkısı. Bjork değil.

Bat For Lashes ya da M.I.A. falan şu anki Bjork'ten daha cazip. Ama, işte Bjork bu, atsan atılmaz satsan satılmaz.

Sühan Gürer dedi ki...

Haklısın Björk sonuçta kafasına eseni yapıyor ve sınır tanımadığından bazen bizim sınırlarımızı zorluyor. Ya da kendi. Bilemiyorum artık.

Allahtan Declare Independence'ı listeye almamışım. Şaka bir yana ısınamadım Björk'ten öyle bir çalışmaya. Keza Timbaland'le yaptığı Innocence için de aynısı geçerli. Olmamış bu pop ya diyesim geldi. Ama Björk Björk işte. Canlı dinleyeyim de öyle karar vericem ben en son:)

Frkn dedi ki...

sadece timbaland ın yapımcılığını yaptığı şarkıları dinledim ilk defa bu sayede björk ü dinlemiş bulundum .
benim en beğendiim sarkı innocence mükemmel bu kadar . ayrıca hope yi de geçmicem bülent ersoy falan girer vokale sandım ama yanıldım björk ablamızmıs. :)