3.6.07

Equinox Günleri - Dolores O'Riordan - Are You Listening? (Sanctuary, 2007)

Dolores O'Riordan'ı hepimiz aslında The Cranberries'in vokalisti olarak tanıyoruz. Güzel ama bir nebze soğuk ve sert bakışlı minyon kız. 2003 yılında The Cranberries'in nekahat dönemine girmesini fırsat bilerek solo çalışmalar yapacağını açıkladı ve bunu da stüdyo dönemi izledi. Şimdi uzun bir çalışmanın ardından albümünü çıkardı. Albüm çıktıktan hemen sonra da The Cranberries'le tekrar toplanacaklarını açıkladı. Bir bakıma tatil gibi bir solo kariyeri olmuş oldu.

Dolores aslında The Cranberries'e seçmeyle girdi. Vokalist seçmelerinde beğenilince gruba girdi ve grubun o zamanki adı "The Cranberry Saw Us"tı. Seçmelerden sonra eline bir parçanın melodisi verilen Dolores, melodiye bir gecede söz yazdı ve ortaya "Linger" çıktı. Gerçekten güzel bir başlangıç. Hazırladıkları demo albüm ise İngiltere'de ortalığı karıştırdı ve büyük plak şirketleri arasında bir teklif savaşı başladı.

İlk albümleri "Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We" çıktığında hiç olumlu havayla karşılanmadı ancak MTV'nin desteği ve yapılan düzenlemelerle albüm çıktıktan 6 ay sonra listelerde tepeye oturdu. 1994'te çıkan ikinci albümleri "No Need To Argue" ile dünyayı sarsmalarının ve yaklaşık 17 milyonluk bir satışın ardından "To The Faithful Departed" albümleri geldi. Bundan sonra çıkardıkları iki albüm "Bury The Hatchet" ve "Wake Up And Smell The Coffee" hiçbir şekilde başarılarını devam ettiremedi. Derken Dolores ayrılma kararını açıkladı ve The Cranberries yoğun tempodan sonra ara verdi.

Dolores 5 yıl boyunca birçok sanatçıya albümlerinde vokaliyle destek verdi. Ancak kendi albümü bekleniyordu ve 2006'nın ortasında stüdyoya gireceğini açıkladı. 2007'ye gelmeden de albümün neredeyse tamamlandığı haberi geldi. Albüm şu anda karşımızda. Türkiye'ye Equinox müzik tarafından getirilen albüm ilk adımda tükendi.

Albüm aslında The Cranberries'in eski havalarını anımsatıyor. Parçaların hepsi Dolores imzalı. Bana göre son iki The Cranberries albümünden fersah fersah başarılı. Hatta "To The Faithful Departed" ile boy ölçüşebilecek güçte.

Dolores vokalde bugüne kadar kazandığı tüm tecrübeyi sergiliyor. Kendine özgün vokaline güç katan temel olarak sakin melodilerle başarılı çalışmalar yapmış. Melodilerin geri planda kalmasını hem bunun solo bir albüm olmasına, hem de albümde illaki en güçlü noktanın Dolores'in vokali olmasına bağlıyorum. Ancak gitarlar The Cranberries'e oranla daha farklı bir tarzda yazılmış. Tabii şöyle bir gerçek de var ki "Ordinary Day"'i bilmeden dinleseniz solo değil de The Cranberries olduğuna her şeyinize bahse girersiniz.

Albümde beğendiğim çalışmalar:

1) Ordinary Day
2) When We Were Young
3) In The Garden
5) Loser
6) Stay With Me
12) Ecstacy




Dolores O'Riordan'ın resmi sitesi
Dolores O'Riordan @ MySpace
"Ordinary Day"'in video klibi @ YouTube
"Ordinary Day" canlı performansı @ YouTube

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Dolores'in albümü kaymak gibi, istediğin zaman aç, dinle. Ama, gel gör ki, nicedir Cranberries dinlemek trend değil. Eleştirmenler insanları acayip etkiliyor bu anlamda.

Objektif olanlar için Dolares halen güzel sesiyle güzel şarkılar yapıyor.
Ordinary Day de bu yılın en iyi pop şarkılarından biri.

Sühan Gürer dedi ki...

Acikcasi elestirmenlerin cogu basindan beri Cranberries'e karsi. Ama gel gor ki insanlar seviyor ve dinliyor. Sonuc olarak abuk Ingiliz elestirmenlerin ovdukleri Kaiser Chiefs'le oranlarsak fersah fersah guzel bir album. Ben gayet memnunum. Cranberries son zamanlarda Dolores'i biraz engelliyormus gorunen bu. Cranberries'i son 2 albumune gore cok daha leziz bu.

Adsız dedi ki...

Enteresan olan da bu, ya. Dediğin gibi insanlar evlerinde Cranberries dinliyor ama bunu saklıyorlar. Amacım onları deşifre etmek...

Kaiser Chiefs'in ömrü de Ruby Ruby Ruby kadarlıkmış. Hiç de fena bir şarkı değil, iyi pop daha ne ister elbette ama albümün geri kalanını at çöpe. Basket.