2.6.07

Wilco - Sky Blue Sky (Nonesuch, 2007)

Jeff Tweedy, John Stirratt, Nels Cline, Glenn Kotche, Pat Sansone ve Mikael Jorgensen'den oluşan Wilco 1994 yılında Jeff ve John tarafından kuruldu. Kuruluşa yol açan olay ise alternatif country grubu "Uncle Tupelo" adlı grubun dağılmasıydı. Grup bugüne kadar altı albüm çıkardı. Bunun yanında country efsanesi Woody Guthrie'ye adadıkları 2 albüm de var.

Wilco aslında çok uzun zamandır Amerika'yı gönülden fethetmiş bir grup. İlk albümleri "A.M." haricinde tüm albümleri Amerika'da listelerde ilk 100'e girdi. 2004 yılında çıkardıkları "A Ghost Is Born" albümü ise 8. sıraya kadar yükseldi ve 2 Grammy ödülünü de beraberinde getirdi.

Getirdi de bu kesinlikle en iyi başarıları olmayacak. 15 Mayıs'ta çıkardıkları yeni albümleri "Sky Blue Sky" daha şimdiden Amerikada 4., İngiltere'de de 39. sıraya yükseldi. Tutana aşkolsun. Haklarında 3 tane kitap yazılması boşuna değil herhalde.

Şimdi ben de 1 haftadır sabah işe giderken ve akşam dönerken MP3çalarımda albümü dinleyen biri olarak aldım elime nane likörlü nescafemi, niyet ettim incelemeye. Ama baştan söyleyeyim. Yılın ortasında bu albüm listelere girecek demeyi fazla tercih etmem özel durumlar dışında. Bu da özel bir durum şimdiden söyleyeyim.

Albümde Wilco'nun klasik özelliği yine ön planda ve kulağı okşuyor. Rock'ın ruhu yumuşatan, hatta boyuna masaj yapan bir türündeler. Doğuş noktaları itibariyle country esinlenmeleri yoğun (Shake It Off, Walken) . Bunun yanında zaman zaman blues (Sky Blue Sky, Hate It Here) ve hatta Scissor Sisters tarzı modern folk rock (You Are My Face) etkileri de görülebiliyor albümde. Birçok yönden albümde Eric Clapton benzerliği dikkat çekici eğer illa benzetmek gerekirse. Veya Chris Rea'nın daha modern versiyonu da diyebiliriz.

Albümdeki gitar soloları blues etkisinde. Bu noktada durup Nels Kline'ı tebrik etmek gerekiyor. Ancak olayın özünde tebrik çalışmaları yazan ve besteleyen Jeff Tweedy'e ait elbette. "On And On And On"'da Travis'ten Fracis Healy'le aşık atacak cinsten. O derece.

Albümde beğendiğim çalışmaları saymakla uğraşmayacağım. Tüm albümü zevkle dinledim. Cidden şiddetle tavsiye ediyorum. Eğer Wilco ile tanışmadıysanız şöyle yatmadan önce kitap ya da dergi okurken açın, dinleyin, ondan sonra yorum yapın.

Wilco'nun resmi sitesi
Wilco'nun "Shake It Off" DVD'sindeki "What Light" performansı @ YouTube

MP3 - "Hate In Here"
MP3 - "Walken"

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Benden evvel davrandın kovboy! Aslında senin yazıyı alıp blog'a yapıştırmak isterim, ama galiba bu doğru olmaz [:

Sühan Gürer dedi ki...

Maksat paylasmak, dogru yanlis nedir:) Koy istersen hatta altina yorum yazarim. heheh.