Ve sonunda uzun bir uğraşıdan sonra karşınıza bu senenin en iyileriyle geldim. Dürüstçe söylemek gerekirse geçen seneden daha zor oldu. Bunun sebebi de ufak bir çalışma prensibi değişimi. Bu değişimi açıklamak istiyorum öncelikle. Geçen sene 10 kişilik bir kadro vardı ve bunların tamamını Türk müzisyenler, eleştirmenler ve dinleyiciler oluşturuyordu. Bu sene Türkiye'den katılım biraz daha azaldı, yabancı sanatçılardan katılım oldu. Listeler farklı türlerde çalışmalar yapan ve dinleyen insanlardan oluştuğundan da daha kapsamlı oldu.
Toplamda 150'den fazla albüm oy aldı. Daha sonra oylamalarla ilgili ilginç detayları da önümüzdeki hafta vereceğim. Ama en ilginç olan şey oylamaya katılan hiçbir sanatçı kendi albümüne oy vermedi. Bu seneki katılımcılar (İsim sırasına göre):
Apparat - Sascha Ring
Ceylan Serhadoğlu
Deadbeat - Scott Monteith
De Phazz - Magnus
Guts - Henry Fabrice
Harun İzer
Metehan Çorumluoğlu - Style-IST
Misak Tunçboyacı
Porn Sword Tobacco - Henrik
Springintgut - Andreas
Sühan Gürer
Tacım Açık
Tufan Demir
Ve liste...
1) Burial - Untrue (Hyperdub)
Burial 2. albümüyle yine geldi başımızın tacı oldu. Toplamda katılanların 6'sından da oy aldı ve hepsinde de yükseklerde yer aldı. Albümde Dubstep'e farklı yaklaşımı ve sanatsal kalitesi dikkat çekici. Birçok türe nağmeler katarak değinmesi Dubstep'in gelecekteki açılımları için önemli bir kaynak oluşturuyor. Mutlaka edinilesi bir çalışma demeye gerek yok artık. Tebrikler Burial.
MP3: Burial - Archangel
2) Justice - Cross (Because)
Yılın en güçlü ve eğlenceli albümlerinden birine imza attı Fransız ikili Justice. Albümün haricinde verdikleri performanslarla da yıl boyunca sürekli mercek altında kaldılar, isimlerini geniş kitlelere ezberlettiler. Daha önce birçok plakla yaptıklarını bu sefer albümle de yaptılar ve sıkı bir şekilde enerji kattılar hayatımıza. Parçalarının gücü etkileyici. Umarım yakında ülkemizde de göreceğiz inanılmaz performanslarıyla kendilerini.
MP3: Justice - Genesis
3) Guts - Le Bienheureux (Wax On)
Geldik listenin sürprizine. Birçok kişinin fark etmediği bir albüm ancak kesinlikle bu yeri hakettiğini söyleyebilirim Henry Fabrice'in. Bunda subjektiflik olabilir azıcık ama olsun. Çıkış albümü için gerçekten çok olgun ve güzel bir çalışma. En yakın arkadaşının Ibiza'dan komşusu DJ Ease aka Nightmares On Wax olduğunu da söylemek lazım. İkili çok iyi ilerliyor. Bu seçimlere de katıldı.
MP3: Guts - Sweet Love
4) Radiohead - In Rainbows (XL/Equinox Music)
Umarsızca bekleniyordu albümleri. Çıkacağı tarih sürekli spekülasyon konusu oldu. Albüm çıktı ama bu sefer piyasaya sürme tarzlarıyla dikkat çektiler. Hatta daha doğrusu ortalığı bir hayli karıştırdılar. Ama sonra dikkat albümdeki müziğe döndü ve tekrar bizi kendilerine hayran bıraktılar. Radiohead her zaman Radiohead. Bu arada Equinox Music albümü 2 Ocak itibariyle Türkiye'de piyasaya sürüyor. Herkese kutlu ve mutlu olsun!
MP3: Radiohead - Nude
5) Deadbeat - Journeyman's Annual (Scape)
Kendine has tarzıyla Kanada'dan dünyaya sürekli mesajlar yağdıran bir yetenek Scott Monteith. Batının ikiyüzlülüğünü tüm çalışmalarıyla vurguluyor ve müzikal yeteneğiyle birleştiğinde bu çalışmalar çok etkili bir hal alıyor. Yakında bir röportajla da kendisini burada daha yakından tanıtma imkanı bulacağım. Bu albüm seçimlerinde o da katılım gösterdi. Kendi albümü yazmadı ama hem seçimleri hem de albümü burada.
MP3: Deadbeat - Gimme A Little (Slack)
6) Battles - Mirrored (Warp)
Albüm ilk çıktığında herkes onların adını anmaya başladı. İngiltere sallandı desek yeridir. Yıllardır gözardı edilen bu yetenekli grup bu sene hakettiği değeri kopararak aldı. Listede bu kadar yukarıda yer alabilmesi mutluluk verici. Konser vermeleri için beklediğimiz bir diğer grup olarak kenara kaydetmekte fayda var. Albümdeki parçalarını şaşırtıcı derecede başarılı çalıyorlar nota dahi atlamadan. Görülmeye değer bir şölen olacağı kesin.
MP3: Battles - Atlas
7) Arcade Fire - Neon Bible (Merge)
Yılın başlarında çıkmış olmasına rağmen albüm birçok listede üst sıralarda yer aldı. Bu listenin katılımcıları da unutamamış albümü belli. Albüm boyunca kaliteli bir müzik, güçlü Rock tınıları ve başarılı sözler. Birçok dergi zaten halihazırda onlarla yapılan röportajları yayınlıyor. Uncut'ın Ocak sayısında var, ilgilenenler okuyabilir. 7 kişilik grubu dünyanın en iyilerinden olarak nitelendirmekten geri kalmamışlar. Konserlerini izlemek için can attığım gruplardan biri. Heyecanla bekliyorum.
MP3: Arcade Fire - Black Mirror
8) Rufus Wainwright - Release The Stars (Geffen)
Hayat hikayesi bile dikkat çekici düzeyde iniş ve çıkışlarla dolu bu adam (?) yaptıklarıyla kendine her daim saygı duyulmasını sağlıyor. Müzisyen bir sülaleden gelmesinin yanında çok genç yaşta kıskandıracak bir yorumla bizleri karşılıyor. Performansı ise albümdeki kadar olmasa da güzel. Yalnız gecelerin prensi olma yolunda ilerliyor. Bu arada yeni de bir cover albüm çıkardı. Albümde Judy Garland'in şarkılarını yorumluyor ve yakında inceleyeceğim.
MP3: Rufus Wainwright - Sanssouci
9) !!! - Myth Takes (Warp)
Konserlerini dinlediğimde ağzım açık kalmıştı. Albümün başarısını zaten söylemenin alemi yok. Çok başarılı, ilk albümün üzerine çıktılar. Out Hud'dan gelen geleneklerini devam ettiriyorlar. Röportajında da Allen bize grup hakkında önemli bilgiler vermişti. Ne yazıkki 2008 programları dolu olduğundan bu sene göremeyeceğiz ama en kısa zamanda Istanbul semalarında kendilerini görmek için baskılarım devam edecek. Boğaza nazır rakı balık sözü bile verdim.
MP3: !!! - Bend Over Beethoven
10) Dave Gahan - Hourglass (Virgin)
Elektronik müziğin endüstriyel kanadının en önemli neferi desek kim alınır? Belki Trent Raznor. Ama o da dostu zaten. Ayıplamaz bizi. Müzikal açıdan Depeche Mode'un çizgisini geliştirerek, çeşitlendirerek devam ediyor albümünde. Thom Yorke benzeri modlara bile giriyor ama en güçlü yönü söz yazma konusuna girdiğimizde dünyada üzerine çok az insan var.
MP3: Dave Gahan - Deeper And Deeper
11) PJ Harvey - White Chalk (Island)
12) The White Stripes - Icky Thump (XL/Equinox Music)
13) Apparat - The Walls (Shitkatapult)
14) Beirut - The Flying Club Cup (Ba Da Bing)
15) LCD Soundsystem - Sound Of Silver (DFA)
16) Susumu Yokota - Love Or Die (Skintone/Lo)
17) Jean-Jacques Perrey & Luke Vibert - Moog Acid (Lo)
18) Uusitalo - Karhunainen (Huume)
19) Mark Knopfler - Kill To Get Crimson (EMI)
20) Manu Chao - La Radiolina (Because)
21) Buckethead - Pepper's Ghost (Bucketheadland)
22) Modeselektor - Happy Birthday (Bpitch Control)
23) Odd Nosdam - Level Live Wires (Anticon)
24) Federico Aubele - Panamericana (Eighteenth Street)
25) Von Südenfed - Traumatic Reflexxions (Domino)
26) Ben Harper & The Innocent Criminals - Lifeline (Virgin)
27) The Field - From Here We Go Sublime (Kompakt)
28) Bloc Party - A Weekend In The City (Wichita)
29) Fedayi Pacha - The 99 Names Of Dub (Hammerbass)
30) Cinematic Orchestra - Ma Fleur (Ninja Tune)
31.12.07
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
7 yorum:
Suhan, blog icin cok tesekkurler, ailecek hastasiyiz! 3 Doors Down ve arabesk manyagi is arkadaslarima cok iyi antidot oluyor tanittigin albumler..
Iyi seneler.
Burial untrue albümü katıksız en kaliteli çalışma. kendisi ile ilgili bilgi sahibi olan kimse varsa bizlede paylaşsın. en olmuş album. deep chord presents: echospace - cold seasons da bu senenin önemli bir albümü atlamadan edemeyeceğim.
sühan şahanesin.liste süper.blog da öyle....
Müzik de bu olsa gerek
Yoda farklı sokaklarda geziyorsun, kimimiz labirentlerde aptallaşsa da sen
Mutlu yıllar
Burial: anonymous dubstepper :)dub açısından çok hayırlı bir yıl oldu. Benim listemde de deep chord presents: echospace - cold seasons üst sıralardadır. Yanında geiom ve pinch'i de sıralayabiliriz tabii. thanx to jamie :)
böyle listeleri severim, oy veren herkesin eline sağlık diyorum. hemen eleştirilere geçeyim:
yılın -kesinlikle- en iyi albümü olan person pitch/panda bear'ın olmamasını yadırgadım. ayrıca of montreal ve the national da kariyerlerinin en iyi albümlerini 2007'de çıkardılar, ikisi de ilk 10'da yer alabilirdi. bir de, sühan'a da söylediğim gibi, dave gahan'ın bu kadar üst sıralarda yer almış olmasında şaibe kokusu var, hepiniz mi depeche mode fanısınız abi? :)
selamlar..
Oncelikle bu guzel yorumlar icin cok tesekkurler. 2008'e acaip gaz girdim. Sizlere bir seyler katabiliyorsam amacima fazlasiyla ulasiyorum demektir:)
Kivanc sana da teessuf ederim. Hic oyle saibe falan yok bir kere. Saibe yapacak olsam LCD Soundsystem'i yikari tasirdim:) The National ve Of Montreal de kariyerinin daha da iyi albumlerini yapsinlar, oy alsinlar girerler nasilsa listeye. The National iyi oy aldi ama yetmedi, Of Montreal ise cok dusuk kaldi. Elimden de bir sey gelmiyor. Seneye daha erken baslayip daha genis kapsamli bir katilim yaratmayi umuyorum. Bakalim artik. Insallah olur.
Herkese bol notali, saglikli, huzurlu ve konserli bir yil diliyorum.
Yorum Gönder