15.10.06

Luomo - Paper Tigers (Huume, 2006)

Luomo veya gercek adiyla Sasu Ripatti elektronik muzik dunyasina Finlandiya'nin kattigi en onemli isim denilebilir. Bircok projesiyle buyuk basarilara imza atti. Luomo bu projelerden sadece biri. Digerleri arasinda Conoco, Sistol, Vladislav Delay ve Uusitalo var.

Sasu Ripatti Oulu dogumlu ve oldukca ilginc bir sahsiyet. Gecen sene Baseline Productions'in Spektrum Nights serisinin konugu olarak Indigo'da canli bir performans sergilemisti ve cok basarili bir sonuc ortaya cikti o gece. Gecenin oncesi ve sonrasinda da oldukca sicak tavirlariyla dikkatimi cekmisti. Uyusturucuyu biraktiktan sonra alkolden de uzaklasti. Ozellikle asiri doz sebebiyle vakti zamaninda kalbinin durmasi onu ciddi bicimde etkilemis. Simdilerde Berlin'de yasiyor. Ilginc bir nokta da yasadigi sehirde calmayi hic sevmemesi.

Lafi fazla da uzatmadan albume deginmek istiyorum. Album 16 Ekim Pazartesi gunu piyasaya cikacak. Sasu'nun Luomo projesinden cikardigi 3. albumu. Ayrica Domenico Ferrari ile birlikte cikardigi album de var.

Sasu bu albumde ilk iki albumunde yakaladigi inanilmaz basariyi tekrarlayacaga benziyor. House tarzina getirdigi farkli bakis acisi olan Microhouse onemli bir kitle tarafindan benimsendi ve bunu gelistirmeye calisiyor. Ayrica Microhouse diye adlandirilan bu turun onculerinden kendisi Akufen gibi bir isimle birlikte.

Albumdeki parcalar ise:

1) Paper Tigers - Yer yer aksaklasan vuruslarla birlikte kesik vokal parcalarinin birlesimiyle basliyor. Sonradan bu kesik duzene benzer bir melodi de ekleniyor.

2) Really Don't Mind - Albumden piyasaya cikan ilk plak. Tek kelimeyle muhtesem bir calisma. Derin ve genis baslarla basliyor ve daha sonra parca boyunca yuzumuzu guldurecek aksak vuruslar giriyor. Fonda cok guzel bir vokal var ve yine yer yer kesintilerle bezeniyor. Vokal kesintisiz girdiginde ise guzelligi daha da acik beliriyor. Dinlerken buyuk haz aldiginiz bir calisma.

3) Let You Know - Ziller ve derin baslarla karsiliyor. Arkasindan yine kesik vokaller girdikten sonra fonda vuruslar gelisiyor. Aslinda vuruslarda zenginlik var ve altyapi acisindan cok basarili bir mizansen ortaya cikiyor. Calisma deneysele ne kadar yakinsa, kulup tarzina da o kadar yakin.

4) The Tease Is Over - Yastik gibi yumusak bir vokalin ardindan aksak vuruslar giriyor. Vokalde Thievery Corporation'i hatirlatan cazsi bir vurgu var. Caz ve microhouse'un sakin bir birlesimi.

5) Cowgirls - Oldukca guclu bir girise sahip. Baslar ve vuruslarin yogunlugu hissettiriyor kendini. Kesiklerle dolu melodi de vuruslarin yapisina ayak uyduruyor.

6) Good To Be With - Baslarin yogun hissedildigi bir melodinin girisinin ardindan fonda ekolu vokaller geliyor. Vokaller daha sonra one cikiyor ve eko etkisi tekrarlarla birlikte devam ediyor. Vurus altyapisi melodi ve vokalle guzel birlesmis.

7) Dirt Me - Aksak vuruslarin ardindan hafif bir melodi giriyor ve vokaller bunu takip ediyor. Vokallerin uzerinde scratch'ler var. Yogun bir ses kesiti kullanimi var calismada. Melodinin aksine oldukca karmadik bir ustyapisi var.

8) Wanna Tell - Alisageldigimiz house girislerinden birini bize sunuyor. Derken Sasu kendi tarzina donuyor. Vokallerde yogun kesikler ve microhouse'un verdigi duraklamali hareketlilik.

9) Make Believe - Disco turevi bir melodi ile basliyor ve genel olarak sakin bir yapida devam ediyor. Sonra giren aksak vuruslar bile bu havayi degistirmeye yetmiyor.

Genelinde dinlediginiz zaman zevk veren bir album. Bu da Sasu Ripatti'nin Luomo projesiyle amacladigi sey zaten. Herkese iyi dinlemeler.

www.luomoweb.com
www.huumerecordings.com

Hiç yorum yok: