31.10.06

Scissor Sisters - Ta Dah (Polydor, 2006)

Scissor Sisters kendi isimleriyle çıkardıkları ilk albümle müzik dünyasına hızlı bir giriş yapmıştı. Grubun kuruluşu 2001 yılına dayanıyor. Grup ön vokaldeki Jake Sellards'ın etrafında toplanan Ana Matronic (Vokal), Del Marquis (Gitar), Paddy Boom (Davul) ve Babydaddy (Bas Gitar)'dan oluşuyor.

Scissor Sisters'ın New York'un homoseksüel kulüp kültürüyle yoğun bir etkileşimi var. Zaten grubun adı Scissor Sisters da bir lezbiyen çiftin sevişme pozisyonlarından birinin adı.

İlk olarak "Laura" çalışmasıyla dikkatleri üzerlerine çektiler ancak asıl çıkışları Pink Floyd'un "Comfortably Numb" adlı çalışmasına yaptıkları cover'la oldu. Daha sonra "Take Your Mama", "Filthy/Gorgeous" ve "Mary" çalışmaları takip etti ve sonunda albümleri çıktı. Albüm 2004 yılında İngiltere'nin en çok satan albümü oldu.

Scissor Sisters yeni albümünde de 2004'te yaptıkları elektronik, rocki disko ve seks karışımı müziklerini devam ettirme peşinde. İlk albüm bana göre ulaşılması zor bir çizgi koydu ve bu albüm o çizgiye ulaşamayabilir ama yine de genelinde çok çekici bir havası var.

Albümdeki çalışmalar:

1) I Don't Feel Like Dancing - Albümden çıkan ilk single olma özelliğine sahip. Eğlenceli bir disko funk havasıyla başlıyor. 70'lerin o ateşli dünyasına geri dönüş yaşatıyor. Vokalin katkısı yadsınamaz ölçüde. Çok eğlenceli.

2) She's My Man - Wham! dönemi bir çalışma gibi. Hatta Wham! adıyla çıkmış olsa hiç şaşırmazdım. Arka vokallerde George Michael tarzı bir deneme de var. Eğlenceli ve güzel bir çalışma. Wham'e göre tek farkı gitarların biraz daha ön planda olması.

3) I Can't Decide - Abba edasıyla başlayan çalışma pop ve folk rock karışımı bir tınıyla devam ediyor. Çok eğlenceli.

4) Lights - Funk caz melodiyle başlıyor. Vokalle daha modern bir şekle bürünüyor. Zamanla disko türüne doğru iyice dönüşüm geçiriyor.

5) Land Of A Thousand Words - Albümdeki ilk ağır tempolu çalışma. Klasik rock benzeri bir çalışma altyapısıyla. Albümde ara niteliğinde yerleştirilmiş.

6) Intermission - Twist'ten hallince bir girişten sonra vokalin yumuşatmasıyla kendini buluyor.

7) Kiss You Off - Sert ve bol gitarlı bir karşılaması var. Pop rock tarzına oldukça uygun gidiyor. Eğlenceli ve hareketli bir yapısı var. Albümdeki ilgi çekici parçalardan biri.

8) Ooh - Lee Cooper reklamlarına benzeyen bir vokal ses kesitinden adını alıyor. Klasik Scissor Sisters tarzının güzel bir örneği. Funk, pop ve elektronik müziğin güzel bir birleşimi arkada gitarların desteği ile.

9) Paul McCartney - Bir nebze elektro punk'i hatirlatan bir başlangıcı var. Daha sonra vokalle birlikte funk havası geliyor. Çok güzel bir klavye solosu da var funk havasını yoğunlaştıracak şekilde.

10) The Other Side - Albümdeki ikinci dinlenme noktası. Gitarla çok güzel bir altyapı hazırlanmış. Vokali çok beğenmedim. Piyanonun girişi çok uygun. Yine söyleyeceğim ama vokalsiz olsa çok daha güzel olurmuş. İleri bölümlerde güzel bir elektro gitar solosu da eşlik ediyor.

11) Might Tell You Tonight - Güzel bir pop şarkısı olmuş. İçinde hafif elektro funk havası da var. Vokalle beraber eğlenceli olmuş. Scissor Sisters'ın eski çalışmalarını andırıyor.

12) Everybody Wants The Same Thing - Bir önceki çalışmanın benzeri elektro funk nidasında. Bunun yanında daha da enerjik bir vokal var. Gitarla güzel bir uyum içerisinde. Parçanın genel yapısında country ritmi var. Vokalin notalarla ahengi etkileyici.

http://www.ScissorSisters.com
http://www.MySpace.com/scissorsisters

Hiç yorum yok: