1.11.06

Michael Mayer - Immer 2 (Kompakt, 2006)

Michael Mayer elektronik müziğin modern yüzü açısından önemli bir isim. Kompakt plak şirketinin sahiplerinden ve çok başarılı prodüksiyonların altındaki imza olmasının yanında Almanya'da elektronik müziğe yön veren kişilerden olması onu farklı kılıyor.

Almanya'nın güney batısında doğan Michael Mayer 13 yaşında DJ olmaya karar verir ve gazete dağıtıcılığından kazandığı parayla 1 yıl sonra kendine bir mixer ve turntable alır. 17 yaşında Almanya'da bir ilki gerçekleştirip ilk DJ Mix şovu hazırlar. Daha sonra çeşitli residency denemelerinden sonra şanssızlıklarla karşılaşan Mayer Köln'e taşınır ve bundan sonra Delirium plak şirketinde Jürgen Paape, Wolfgang Voigt, Reinhard Voigt ve Jörg Burger ile tanışır. Bunu takiben Kompakt doğar ve olaylar gelişir, Michael Mayer bugünkü noktaya gelir.

Immer albümü ilk yayınlandığında 2002 yılıydı ve albüm çıktığı zaman elektronik müziğe yön veren 100 albümden biri ilan edildi. Tekno'nun yeniden canlanışını gösterdiği söylenen albüm Kompakt'ın en çok satan albümü oldu. Yıl 2006 ve Michael Mayer şimdi Immer 2 ile karşımızda.

Michael Mayer Immer 2'si Someone Else'in "Ploosh"'uyla başlıyor ve yoğun bir dub ile karşılıyor. Karanlık hava Ian Simmonds'ın "The Dog"'uyla devam ediyor. 3. parça olan Brooks'un "Tell Somebody About The Beat"'iyle biraz canlanmaya başlıyor. Trevor'dan "Strange Worlds" başladığında ise Detroit esintileriyle bizi karşıladı. Crowdpleaser'ın "18 Years"'ı ise biraz daha depresif bir havasa olsa da Detroit tarzını devam ettiriyor. Elbette Detroit'e Kanzleramt tarzı daha minimalistik bir bakış açısı var. Justus Kohncke'nin "Advance"'i geliyor sıradan ve bakış açısını değiştiriyor. Yine derin bir melodi var ancak bu sefer funk etkileşimli olumlu bir durum söz konusu.

Albümün ikinci yarısına ise bu yeni havanın eşliğinde Lindstrom'un "Another Platform" adlı çalışmasına Todd Terje'nin düzenlemesiyle giriyoruz. Funk ve disko artık tamamen hakim. Muhteşem bir seçim. The Rice Twins'den "For Dan" geliyor ve biraz nefes aldırıyor. Ancak altta hareketli bir melodisi var üst yapısı sakin olsa da. Sırada ise ünlü Rus ikili Scsi-9'dan "Morskaya" minimal ciddiyetiyle geliyor. Melodisi krautrock dönemlerini andırıyor. Oldukça sakin ve dengeli bir çalışma.

Albümün son çeyreğinde Jesse Somfay bizi "Lying In A Bed Of Mist"'i ile karşılıyor. Scsi-9'dan sonra biraz daha pozitif bir enerji saçıyor. Oldukça dingin ama gülümseten bir havası var. 11. parça ise DK7'nin "Where's The Fun (Sten Remix Output)" adlı çalışması. Erlend Oye tarzı bir vokalle başlıyor ve güzel bir deep house olarak devam ediyor. Albümün kapanışı ise Geiger'ın Good Evening'inin Supermayer düzenlemesi ile. Oldukça derin bir başlangıçtan sonra neşeli bir havaya bürünüyor.

Albümün bir bölümü hariç genelinde ciddi oranda sakinlik var. Yer yer dub, yer yer krautrock dönemi melodili minimal çalışmalar ön plana çıkıyor. Eğer Michael Mayer'in ilk Immer'de olduğu gibi bunda da müziğin gideceği yönü işaret ettiğini düşünürsek önümüzdeki dönemde biraz daha sakin bir hayat yaşayacağız gibi geliyor. Ancak Cumartesi akşamları funk var yine o kesin.

http://www.kompakt-net.com

Hiç yorum yok: