DJ Shadow'dan yani Josh Davis'ten bahsetmeye gerek var mı bilmiyorum. Efsanevi bir solo kariyerinin haricinde U.N.K.L.E. ile birlikte çok başarılı bir ortak projesi de var.
DJ Shadow Turntablist olarak nitelendiriliyor ve 4 parmakla scratch atan dünyadaki 4-5 kişiden biri. Çok yoğun ses kesitleri kullanımıyla dikkat çekiyor ve hip hop bazlı altyapıların üzerinde zaman zaman caz, zaman zaman indie, funk veya disko melodileri yer alıyor. Ancak kendine has tekniği ve bakış açısı sebebiyle her zaman farklı ve kendine hayran bırakan çalışmalar üretmeyi başarıyor.
1973 doğumlu olmasına rağmen 18 yaşından itibaren yayınladığı plak ve albümlerin sayısı inanılmaz. Bugüne kadar 6 solo albüm yayınlayan ve "The Outsider" ile birlikte 7'ye de imza atan DJ Shadow günümüzün en başarılı prodüktörlerinden biri olarak anılıyor. Albüm Amerika'da Universal'ın Universal Motown adlı alt şirketi, İngiltere'de de Island Records tarafından yayınlandı.
Konu DJ Shadow olunca laf uzar o yüzden kısa kesip albüme dönelim (1) Intro, 4) Sunum) :
2) This Time - Funk ve soul altyapılı, yer yer caz etkileşimli güzel bir çalışma.
3) 3 Freaks (Vokal Keak Da Sneak ve Turf Talk) - DJ Shadow açısından albümün resmi başlangıcı burası. Hip hop altyapısı üzerinde ses kesitlerinden oluşan değişken melodiler ve özgün vokaller. Eğlence başlıyor. Başlamak da ne kelime.
5) Turf Dancing (Vokal The Federation ve Animaniaks) - Elektro bir melodiyi keserek hip hop ortamına sokuyor. Vokaller de girdiğinde ortalık kaldığı yerden tekrar karışıyor. Çok güçlü vuruşlar sarsıyor. Busta Rhymes benzeri bir vokal ateşledikçe ateşliyor.
6) Keep Em Close (Vokal Nump) - Altta sakince elektronik bir melodinin üzerinde aksak hip hop ritmiyle birlikte güzel bir vokal. Biraz Eminem tarzı depresif bir havası var.
7) Seein Thangs (Vokal David Banner) - Gücünü hissettiren bir hip hop. Fonda güzel bir piyano melodisi giriyor. Vuruşlar yer yer Aphex Twin tarzı kendi dünyalarında ilerliyor.
8) Broken Levee Blues - Adından da anlaşılabileceği gibi güzel bir blues gitar solosu. Solo Joe Gore'a ait.
9) Artifact - Punk havalı bir girişi var. Vuruşlar oldukça boğuk, gitar ise ara ara farklı tonlardan giriyor. Parçanın hızına yetişmenin imkanı yok.
10) Backstage Girl (Vokal Phonte Coleman) - Blues etkili gitarın ağırlığını koyduğu çok farklı bir hip hop çalışması. Gerçekten çok özgün ve başarılı. Parça orta bölümden sonra freestyle rap'e dönüyor bir süre. Sonra baştaki havasını buluyor.
11) Triplicate / Something Happaned That Day - Dead Can Dancevari bir ortaçağ benzeri melodi ile başlıyor. Daha sonradan bir oryantal balada dönüyor havası. John Cage'den ses kesitleri kullanılmış çalışmada.
12) The Tiger (Vokal Sergio Pizzorno ve Christopher Karloff) - Muslimgauze benzeri bir başlangıçta beraber country ezgili gitarlar giriyor. Vokallerle birlikte çok güzel bir hal alıyor. Yer yer rock yapısına bürünüyor.
13) Erase You (Vokal Chris James) - Bateriyle başlayan aksak bir ritmin üzerinde tam aksine çok sakin bir vokal var. Vuruşlar yine Aphex Twin'i andırıyor. Melodiden çok daha duygu yüklü.
14) What Have I Done (Vokal Christina Carter) - Gitar baladı ile giriyor. Vokalde yoğun duygu ve masumiyet var. Parça boyunca tüm bu ahenk güçlenip durgunlaşıp devam ediyor.
15) You Made It (Vokal Chris James) - Çok güzel bir gitar melodisinin üzerine gelen Thom Yorke tarzı hisli bir vokal ile başarılı bir alternatif rock parçası olmuş.
16) Enuff (Vokal Q-Tip ve Lateef The Truth Speaker) - Tekrar özüne dönüyor ve enerjisi bol bir hip hop geliyor. 2 step bir yapısı var ve bu enerjiyi artırıyor. Üstteki klavye vokaliyle bire bir uyumlu ilerleyen vokal eğlenceyi körüklüyor.
17) Dats My Part (Vokal E-40) - Albümün kapanışı geldiğinde ise aksak hip hop vuruşlarının üzerine E-40'den çok başarılı bir vokal geliyor. Güçlü, güzel ve akılda kalıcı bir bitiş.
http://www.djshadow.com
http://www.MySpace.com/djshadow
DJ Shadow albüm kapsamında bir turneye de başlıyor. 28 Kasım'da Newcastle'da başlayacak olan turne önce İngiltere'de gezecek sonra da Avrupa'ya yayılacak. Turnenin Amerika ayağı da olacak. Umarım turne kapsamında birileri hızlı davranır da DJ Shadow'u Türkiye'ye de getirir.
1 yorum:
Dj Shadow u başından beri takip edenlerin tarz değişikliği yüzünden yogun eleştirilerine maruz kalan ve dj shadow u ana akıma yonelmekle suçlayanlara cevaben yazdıgı kısa bir metinle başlayıp, albüme kendimce tarafsız bir eleştiri getirmek istiyorum;
"Repeat Endtroducing over and over again? That was never, ever in the game plan. F**k that. So I think it’s time for certain fans to decide if they are fans of the album, or the artist. Besides, not everyone with an opinion on the boards is a “fan.” I think anyone who participates in the boards will acknowledge that."
Önceki albümlerin barındırdığı müzikal çeşitliliğe ragmen temelinde her zaman rap müziğe yakınlığını hissetiğim DJ Shadow un stratejisi (kalitesini gözetmeksizin) ana akıma dahil edilebilecek bir hip hop albümüyle cıkıp, sonrasında endtroducing ya da private press ise saygı kazanmak degil, kazandıgı saygının üzerine bu keskin sayılmayacak dönüşü yapmaktı diyebilir miyiz?
Yorum Gönder