30.11.06

Jimi Tenor - Deutsche Grammophon Recomposed By Jimi Tenor (Deutsche Grammophon, 2006)

Jimi Tenor olarak adını değiştiren Fin Lassi Lehto bugüne kadar Warp, Play It Again Sam, Sony, Rough Trade ve Kitty-Yo gibi birçok başarılı plak şirketiyle çalışmış bir sanatçı. Adını değiştirmesinin sebebi ise hem Lassi Lehto'nun kulağa pek havalı gelmemesi, hem de tenor saksafonun en sevdiği müzik aleti olması ve 70'lerin popüler müzik yıldızı Jimmy Oswold'a olan hayranlığı. Elbette bildiğimiz çoğu sanatçı kendileri proje adı seçerler ancak Lassi Lehto proje adı olarak seçtiği ismi gerçek hayatta da kendi ismiyle değiştirerek farklı bir tarz yaratmış.

Müzikal açıdan Future Jazz bazlı bir temel belirleyen ve bunun üzerinde gününe göre Elektro, Tekno, Acid Jazz, Downtempo tınılarla destekleyen bir yapısı var.

Bugüne kadar çıkardığı albümler arasında Warp'tan ilk çıkardığı albüm olan "Intervision" çok büyük ilgi gördü. Warp'taki ilk albümünün etkisiyle bundan önce çıkardığı 2 albüm de yeniden Warp etiketiyle yayınlandı ve Jimi Tenor geniş kitlelere sesini duyurma imkanı buldu. Bu sayede Warp onun için önemli bir basamak oldu. Ayrıca Kitty-Yo'dan çıkardığı tarzlar üstü "Higher Planes" albümü de en başarılı albümleri arasında.

"En büyük yeteneğim insanları yeteneğim olduğuna inandırmak oldu" diyen Jimi Tenor farklı türlerden birleştirdiği müzikal öğelerle etkileyici müzik yapmaya devam ediyor. Bunun yanında profesyonel fotoğrafçılık, desinatorluk (Tenorwear) ve garip film yönetmeliği de yapan Jimi Tenor New York, Berlin, Londra ve Barcelona'da 10 yılını geçirdikten sonra sonunda Lahti'ye, evine döndü.

Jimi Tenor bu albümde ünlü klasik müzik bestekarlarının eserlerine modern ve değişik bir bakış açısıyla yaklaşmış. Steve Reich ve Edgar Varese'nin eserlerini yeniden düzenleyen Jimi Tenor caz öğeleriyle süslediği klasik minimalist müziği etkileyici bir konuma getirmiş. Albümün açılış parçasında yoğun bir dub havası da hakim.

Albümde dikkat çeken çalışmalar:

1) Music for Mallet Instruments, Voices and Organ
3) Section 1 (Répons)
7) Vexations - Version 2
8) Six Pianos
11) Vexations - Version 3

Linkler Universal Music'ten alınmıştır ve dinlemek için Real Player mecburiyeti vardır.

Jimi Tenor

Hiç yorum yok: