5.11.06

Jeff Mills - One Man Spaceship (Axis, 2006)

Jeff Mills Amerika'nın elektronik müzik dünyasına kazandırdığı en önemli isimlerden biri. Bugüne kadar elektronik müziğe katkıları yadsınamaz. Yalın ve doğrudan nokta atışı yapan tarzı ile birçok başarılı prodüksiyona imza attı. Bunun yanında DJ'lik açısından da 3 pikap kullanımı, parçaların en tepe noktalarını seçip bunları 1-1.5 dakikalık sürelerle çalması ona "Just The Best Bits" takma adını da kazandırdı.

Jeff Mills'i anlatmak aslında oldukça zor. Her zaman yeniliği ön planda tutmuş, yapılmayanı yapmayı aklına koymuş bir isim. Detroit teknosuna farklı ivmeler kazandırmasının yanında Metropolis filmine yaptığı müzikler onun adının herkes tarafından saygıyla anılmasını sağladı. Bunların yanında Axis Records gibi Detroit tekno açısından değerli bir plak şirketini kurdu ve bu konuma getirdi.

Bütün solo kariyerinin yanında Amerika'da elektronik müzik açısından devrim yaratan Underground Resistance'ın da bir üyesi. Diğer üyeleri de zaten Mike Banks ve bir diğer efsane Robert Hood. Bu isimle kurdukları plak şirketiyle de Drexciya ve Blake Baxter gibi önemli isimlere yol verdiler.

Jeff Mills kendi adıyla çıkardığı 16. albümüyle yeniden dünyayı sarsmaya geliyor. Sade, minimalist ve endüstriyel tekno tarzını yine elinden geldiğince etkin olarak bizlere aktarıyor. Albümde 18 çalışma var. Parçalar mixli halde sunuluyor. Albümdeki endüstriyel hava ağır ve bu da yoğunluk yaratıyor. Melodiler ise bu senin başında Montpellier Filarmoni orkestrasıyla düzenlediği projeden etkileşimle senfonileri andırıyor. Bu etkileim sebebiyle Brian Eno'yu andıran bir yapıya ulaşıyor albümde. Elbette bu da üst düzeyde memnuniyet verici bir durum.

Albümdeki nefes kesen çalışmalara gelince:

2) Into The Cosmos
3) Micro Terra
4) Decompression
8) The Art Of Barrier Breaking
9) Above Waiting Worlds
14) The Myth, The Mistake
15) A Great Chase

http://www.myspace.com/jeffmills2006
http://www.axisrecords.com

Hiç yorum yok: