21.11.06

Richard Bartz - Big (Kurbel, 2006)

Richard Bartz elektronik müziğin yıllanmış şaraplarından biri. Prodüktör olarak elde ettiği saygının yanına Kurbel gibi başarılı bir plak şirketini de ekledi.

Richard Bartz 1980'lerin sonlarından itibaren girdiği elektronik müzik dünyasında kısa sürede yükselen isimlerden biri. Dönemin Rave fırtınasından da nasibini aldı. Bu yönde efsanevi prodüksiyonlara imza attı. DJ Hell'in Disko B'den çıkan "Geteert & Gefedert" adlı albümünün ortak prodüksiyonunu yaptı. Daha sonra Acid Scout projesiyle Rave sahnesini sallamaya başladı. 1990'ların ortalarını geçtiğinde ise Rave'den teknoya bir dönüş yaşadı. Bunda Heiko Laux ile olan arkadaşlığının da etkisi var. 1990'ların sonuna geldiğinde ise Disko B, Kanzleramt, Kurbel, Cocoon Recordings ve International DJ Gigolo Records gibi efsanevi plak şirketlerinden çıkardığı çalışmalarıyla tüm dünyada kendini tanıttı.

Richard Bartz yeni albümü Big'i yine kendi şirketi Kurbel'den yayınladı. Bugüne kadar Kurbel'i farklı bir noktaya taşımayı başaran Bartz, bu yolda DJ Hell, Heiko Laux, Savas Pascalidis, Johannes Heil ve Christian Morgenstern gibi isimlerden destek aldı.

Albüme gelince Bartz'ın güçlü tekno altyapısı üzerine yerleştirdiği bol synth'li melodilerin etkisi hissediliyor. Özellikle albümün açılış parçası Atomic Dog inanılmaz derecede güçlü ve dans pistlerini yerinden oynatacak cinsten. Zaten el altından bir hayli gezen parçayı bugüne kadar birçok sette dinleme imkanına da eriştik. Ancak albümdeki diğer çalışmaların da hakkını yememek lazım. Birçoğu kalitenin üst sınırlarında ve Richard Bartz'ın bugüne kadarki belki de en başarılı albüm çalışmasını oluşturuyorlar.

Albümde teknonun yanında elektro, acid ve hatta rave elementlerini bize sunuyor. Bunlara ek olarak Richard Bartz'ın 1980'lerin elektro funk ve disko akımından fazlasıyla etkilendiğini de söylemek lazım. Tüm bunlar birleştiğinde ise dans etmek için çok güzel bir ortam karşımıza çıkıyor. Hatta son dönemde bu türlerde çıkan en başarılı albüm olarak nitelendirmek mümkün.

Albümde dans etmek için insanı fazlasıyla motive eden çalışmalar:

2) Atomic Dog
3) Zero Eight Nine
5) Real People
6) It Must Be Wrong
11) Late Night Acid Final
13) Nightbird

http://www.myspace.com/richardbartz

Hiç yorum yok: