19.11.06

Dreadzone - Live At Sunrise (Functional Breaks, 2006)

Dreadzone bu sene Dinamo FM'in düzenlediği Radar Live festivalinde yer alan gruplardan biri. Festivaldeki performanslarıyla Türkiye'de çok sevildiler ve bu ay Sunrise Festivali'ndeki konserlerinin kaydını albüm olarak piyasaya sürdüler. Açıkçası canlı performansı albüm performanslarının fersah fersah üzerinde olan bir grup açısından bence çok önemli bir albüm.

Ancak grup açısından çok üzücü bir olay da meydana geldi. Grubun gitaristlerinden Steve Roberts hayatını kaybetti. Steve, grubun kurucuları arasında yer alan Greg Roberts'ın da kardeşiydi. 2 yıldır grupta yer alan Steve'in hayatını kaybetmesinden sonra ilerleyen günlerde yapacakları turneyi de iptal ettiler.

Grubun temelleri 1984 yılında atıldı ancak grubun oluşumundaki asıl kilit zaman 1990 yılında Greg, Tim Brian ve Leo Williams'ın buluşmasıydı. Önceleri üçlü birlikte çalışmalara başladılar. Daha sonra birkaç konseri takip eden ilk albümleri çıktı. "360°" çok büyük ilgi gördü. 1994 yılında Glastonbury'nin açılış grubu oldular ve o gün onları dinleyenler arasında yer alan efsanevi isim John Peel en büyük hayranları arasında yer aldı. İkinci albümleri "Second Light" ise birinci albümlerini unutturan bir çalışma oldu. Dreadzone'u tüm dünyaya tanıtan albümü John Peel gelmiş geçmiş en sevdiği 10 albüm arasında gösterdi. Bu onları İngiltere'de apayrı bir noktaya taşıdı. Tüm bu gelişmeler grubu Glastonbury'de açılış grubu olmaktan headlinerlığa kadar taşıdı.

16 yıllık müzik serüveni boyunca Dreadzone birçok değişim geçirdi ve değişimlerin sonucunda müzikal açıdan birçok kırılma noktası yaşadılar. Tüm bunlara rağmen yaşana ufak tefek değişikliklerle birlikte her zaman kendilerine özgü ve dikkat çeken bir tarza sahip oldular.

Dreadzone dub reggae ve root reggae'ye getirdiği modern yaklaşım sebebiyle günümüzün bu türde çalışan en başarılı grubu olarak anılıyor. Aslında bu yaklaşımı reggae'ye İngiliz bakış açısı olarak da adlandırabiliriz.

Konser albümlerini dinlemek ise bu sene onları dinleme şansı bulanlar için güzel bir anı tazelemesi olacak. Kaçıranlar için ise gerçekten güzel bir tanışma fırsatı. Muhteşem bir albüm onları bekliyor.

Dreadzone

Hiç yorum yok: