18.11.06

Yppah - You Are Beautiful At All Times (Ninja Tune, 2006)

Texas'lı Joe Corrales Jr.'ın projesi olan Yppah ilk albümünü Ninja Tune plak şirketinden 25 Kasım'da piyasaya çıkacak. Elbette Ninja Tune'un kalitesi ve başarısı düşünüldüğünde daha dinlemeden beğeneceğimi tahmin ettiğim bir çalışma olduğunu düşündüm. Yppah'ın yeni bir isim olması ise bunun ilginç bir deneyim olacağını hissettirdi.

Albümde Ninja Tune'un klasiği olarak caz ve idm'e yönelik sergilenen farklı yaklaşımlar var. Bunun yanında albümde trip hop ve beat'in de etkisi göz ardı edilemeyecek cinsten.

Vuruşlar oldukça yoğun kullanılıyor. Temel vuruş yapısı caz ancak bu yapı sürekli idm ve beat türlerinin desteğini görüyor. Böylece bir nebze daha karmaşık bir genel vuruş yapısı ortaya çıkıyor. Doğruyu söylemek gerekirse bu yapı zaman zaman Mouse On Mars'ı anımsatıyor ancak caza ağırlık verildiğinde tekrar kendi havasını buluyor. Rephlex'in de ilgisini çekecek yapılar sergiliyor çalışmalarında.

Melodilerde ise gitar ve piyano egemenliği hakim. Genel olarak da karmaşık vuruş yapısının aksine sakin bir havada ilerliyor melodiler. Melodiler vuruşların etkisiyle kesik kesik bir yapıya dönüyor ancak o masalsı havalarını hiç kaybetmiyorlar.

Albümdeki dikkat çekici bir diğer nokta da çalışmaların hiçbirinin 4 dakikayı geçmemesi. Hepsi Joe Corrales'in albümü hazırladığı 1 yıllık süreçten birer fotoğraf gibi.

Albümde beğendiğim çalışmalar:

2) I'll Hit The Breaks
3) Again With The Subtitles
4) The Subtleties That Count
7) Almost In That Category
11) Longtime

http://www.myspace.com/yppah

Hiç yorum yok: