4.11.06

Planet Funk - Static (2006)

Sergio Della Monica, Marco Baroni, Domenico 'GG' Canu ve Alex Neri oluşan Planet Funk, özellikle popüler yaklaşımı sebebiyle birçok kişinin yakından bildiği bir grup. 2002 yılında Virgin Records'dan yayınladıkları "Non Zero Sumness" albümleriyle çok büyük ilgi gördüler dünya çapında.

Bu albümden çıkan "Chase The Sun", "The Switch" ve "Inside All The People" adlı çalışmalar single olarak da çıktı ve yüksek satış rakamlarına ulaştı. Birçok düzenleme yapılan çalışmalar o dönem tüm kulüplerde çalındı desem yeridir. Özellikle "Inside All The People"'a Tall Paul'un yaptığı düzenleme uzun süre listelerde üst sıralarda yer aldı.

Grup 2005 yılında çok dikkat çekmeyen ve EMI tarafından yayınlanan "The Illogical Consequence" albümünden sonra yeni albümüyle karşımızda.

Grup ayrıca FG'nin düzenlediği EFI festivalinin de konukları arasındaydı geçtiğimiz sene. Parkorman'da büyük ilgi göre bir performans da sergilediler ve çoğunluk tarafından beğeniyle karşılandılar.

Yeni albümleri biraz eski tarzlarından izlenimler verse de birçok farklı türde çalışma da ortaya koyuyor. Özellikle Big Fish adlı çalışma gerçekten çok ilginç. Dub türü açısından çok güzel bir örnek olmasıyla birlikte Planet Funk'ın alışılagelmiş tarzından ciddi anlamda farklı.

Albümdeki çalışmaları inceleyecek olursak:

1) It's Your Time - Vokal Cure'u andırıyor. Nakarat bölümü vokalin geneline biraz ters. Fondaki melodi güzel ancak vokalin genelde yarattığı olumlu havaya tam ayak uyduramıyor. Açıkçası sözler de biraz zayıf geldi. Pek ısınamadım.

2) Magic Number - Bas gitar hakimiyetinde güzel bir melodiyle giriyor. Vokalin nakarattaki 70'ler klasiği "So Chic" benzeri tarzı dışında çalışma dengeli ve güzel. Sözlerinde "Citizen Kane" filmine de inceden bir gönderme var ve hoş olmuş.

3) Swallow - Vokalin ağırlığındaki bir çalışma. Sözlerden pek bir anlam çıkaramadıysam da vokalin kullanımı ses olarak güzel. Sakin bir çalışma temelinde. Ses kesitleri diğer çalışmalara göre daha yoğun.

4) In The Beginning - Funk esintili bir melodiyle giriş yapılıyor. Fonda elektrik gitar geliyor ve güzel oluyor. Vokal ise baştan kesitlerle giriyor ve o andan itibaren beni soğutuyor. Çalışma vokalsiz olsa eminim beğenirdim ama vokal cidden başarısız. Ancak bas gitarlar çok güzel yazılmış.

5) If We Try - Güzel bir altyapıya sahip çalışma. Vokalde Chris Rea benzeri bir ses tonu var. Zaman zaman yumuşatıyor tonunu ve parçanın genel yapısı da digin olduğu için uygunlaşıyor ancak ani çıkışları biraz keskin.

6) Static - Albüme adını veren çalışma bana göre pek de bu mertebede değil. Beklentilerimi karşıladığını söyleyemem. Melodi açısından ne istediğini bilmiyor. Hal böyle olunca vokal ve korolar arasında da ciddi bir tarz farkı var. Biraz dikkat çekmesi için bu yönde zorlanmış havası var.

7) We Turn - Çok güzel bir başlangıcı var. Güzel bir melodi giriş yapıyor. Vokal biraz sert kaçıyor melodinin üzerinde ancak enerji kattığını söylemek lazım. Aklımın hala fondaki güzel melodide takıldığını söylemeliyim. Akılda kalıcı bir yapısı var.

8) Running Through My Head - Aksak vuruşlarla giriliyor. Melodi ise buna tezat şekilde derinden geliyor. Güzelliğini ortaya vurmak istemezmiş gibi arkada kalıyor melodi. Melodinin öne çıkmasını ve vuruşların güçlenmesini bekliyorsunuz ama biraz geç oluyor. Yine de güzel bir çalışma ve albümde eski Planet Funk havasına en yakın çalışma bence.

9) Tears - Çalışmanın başından bir şey anlayamadım. Hızlı başlıyor ve 2 dakika sonra kendini biraz daha buluyor. Vokalin girişi çalışmayı aydınlatıyor ve vokal çok uygun. Klavye de başarılı bir iş çıkarmış.

10) Big Fish - Planet Funk Soundsystem çalışması demek daha uygun olur. Elektrik gitarla dub bir girişin ardından bir anda tüm dünyamız dub oluyor. Albümün sonunda bir sürpriz oldu kesinlikle. Bu çalışmayı canlı dinlemek lazım. Kendi başına çok güzel ancak albümle alakasını anlayamadım. Bu şekilde bir albüm yapsalar keşke.

http://www.planetfunkmusic.com/

Hiç yorum yok: