1.12.06

Snoop Dogg - Tha Blue Carpet Treatment (Geffen, 2006)

Herkes gider Mersin'e, o gider tersine. Snoop Dogg'u anlatmak için en uygun söz bu olsa gerek. Elbette Snoop Dogg'u anlatmak için bu yetmez ancak genel olarak müziğe katkıları açısından bu şekilde anlatılabilir.

Calvin Cordozar Broadus Jr. veya bildiğimiz adıyla Snoop Dogg, 1971 yılında California'da doğdu. Snoop takma adı Charlie Brown adlı çizgi filmdeki Snoopy karakterinden geliyor ve patent sahibi kişi annesi.

Batı kıyısının en iyi rapçi ve MC'lerinden biri olarak adlandırılıyor ve ünü şimdiden bu yerkürenin sınırlarını aşmış durumda. Bunun yanında katil zanlısı olarak yargılandı ve parçalarındaki sözler sebebiyle uzun zaman eleştirilen bir isim oldu. Ayrıca Ekim ayının sonlarında bir kez daha tutuklandı. Sebep ise havalaanından çıkarken hatalı sürüş yapması ve araçta yapılan aramada esrar ve kayıtsız silah bulunması.

Bugüne kadar çıkardığı 7 albümden 5'i Amerika'da listelerde 1 numaraya yükseldi. 14 Bu albümler de toplamda 16,6 milyon sattı ve ona 14 platin albüm kazandırdı. Efsanevi parçaları arasında "Who Am I (Whats My Name)", "Murder Was The Case", "Snoop's Upside Your Head", "Tha Doggfather", "Still A G Thang", "Bitch Please!", "Lay Low", "Wrong Idea", "Drop It Like It's Hot", "Let's Get Blown" ve "Beautiful" sayılabilir.

Death Row Records'dan yakın dostu Tupac Shakur'un 1996 yılında öldürülmesinden sonra büyük bir şok yaşayan ve Doğu yakasına olan nefreti iyice ortaya çıkan Snoop Dogg 2 yıllık bir aradan sonra yeni albümünü çıkarabildi.

G-Funk rap tarzının en iyi temsilcileri arasında yer alan Snoop Dogg, Jay Z gibi ünlü prodüktörlerin tabiri caizse parayı bulduktan sonra köklerinden uzaklaşmalarına nazire yaparcasına bu albümde özüne dönüş yaşıyor. G-Funk açısından gerçekten çok güzel çalışmalar içeren albüm çıkışının daha ilk haftasında Amerika'da listelere 5 numaradan girdi ve daha da yükseleceğe benziyor.

Albümde toplam 19 çalışma var ve bunlar arasında R.Kelly, Ice Cube, Nate Dogg, Dr. Dre, B-Real, E-40 ve Jamie Foxx'un vokal olarak desteği var. Aslında albümde sadece Snoop'un vokalini içeren 5 çalışma var. Ancak Snoop'un önceki albümlerinden feyz alırsak bu konuk vokal konusu hiç de yeni değil. Konuk vokal almayı seviyor ve bunu da oldukça iyi kullanıyor. Konuk aldığı rapçiler de düşünülürse bu sonuca da hiç şaşırmamalı.

Albümde beğendiğim çalışmalara gelince:

03) Crazy (Ft Nate Dogg)
04) Vato (Ft B-Real)
05) That's That (Ft R. Kelly)
07) Get A Light (Ft Damian Marley)
11) 10 Lil' Crips
12) Round Here
15) Which One Of U (Ft Nine Inch Dix)
17) Psst! (Ft Jamie Foxx)

Not: Liste albümün yayınlanan parça listesine göre yapılmıştır. Albüm hakkında önceden Snoop Dogg tarafından açıklandığı söylenen farklı bir liste vardır. Bu liste ve buna ait albüm tamamen dekmandır. Örneğin bu dekman listede yer alan ve Ice Cube'un vokal yaptığı söylenen "Gotta Lotta That" adlı çalışma aslında Ice Cube'un yayınladığı albümde yer almaktadır. Snoop'un albümüyle alakası yoktur.

Snoop Dogg

Hiç yorum yok: