16.12.06

Sunset Blvd - Tell Me About America (Klik, 2006)

Sunset Blvd, Giorgos Doudos'un yeni bir projesinin adı. Bu projenin ilk albümü Ekim ayının sonunda Yunanistan'ın en başarılı plak şirketi olan Klik Records'dan çıktı ve kısa sürede çok olumlu tepkiler aldı.

Aslında Giorgos Doudos hakkında koca İnternette elle tutulur hiçbir bilgi bulamadım. Bunun sebebi bu çıkan albümün onun daha ilk albümü olması olabilir ancak yakın zamanda hakkında çok daha fazla bilgi edinebileceğimizden eminim.

Albümde aslında ağırlık future jazz üzerine kurulmuş ancak tech-house, jazz house ve hatta tekno altyapıları da var. Ancak albüm açısından söylenebilecek en önemli nokta adından da anlaşılabileceği gibi Amerika hakkında elektronik müzik bazlı bir etkileşim çalışması olması. Chicago ve Detroit etkileri yoğun ama ağırlık Detroit'te diyebilirim. Bu da albümde geniş bir bakış açısı yaratmış.

Albüm güzel bir acapella çalışmasıyla başlıyor, "Fedex". Burada önemli bir klasik olan Sunset Blvd filmindeki konuşmalardan kesitler babadan kalma kaset manipülasyonları eşliğinde bizlere güzel bir kompozisyonda sunulmuş. Daha sonra çok güzel bir future jazz geliyor "Ocean Shores Part 1" ile. Atmosferik melodi üzerine serilmiş piyano melodisi ile doğrudan albüme çekiyor dinleyiciyi. "Mrs. Daisy May" ise kendimize gelmek için vuruyor bizi tech-house yapısıyla. Burada parçanın aslen Kassandra Dimopoulou'ya ait olduğunu da söylemek lazım. Çalışmada Detroit havası oldukça yoğun. "Battery Calm"'la devam ediyoruz ve Gotan Project'i anımsatan bir melodi bizleri karşılıyor. Çalışma daha sonra biraz farklılaşıyor ve Jean Michelle Jarre'dan hatırladıklarımıza benzer bir melodi parçayı ele geçiriyor. Altyapılar ise tech-house'ta devam ediyor halen. "Girl One Day" ise uzayıp giden bir vokalin yanında ona eşlik eden güzel bir future jazz. Kruder & Dorfmeister'in açtığı yolda bir adım ileri gitmeyi amaçlıyor gibi. Gerçekten güzel. "Comin"'e geldiğimizde bizi jazzy house karşılıyor Chicago yöresinden. Saksofon çok güzel bir uyum yakalamış. Derken araya yeniden bir acapella giriyor, "Tupperware". Aslen eski bir reklamdan alınan acapella albümün yarısına geldiğimizi hatırlatıyor.

Albümün ikinci yarısı "Ocean Shores Part 2" ile başlıyor ve yine bir future jazz fırtınası esiyor. Bu sefer atmosferik melodi çok daha geri planda. Piyano ve saksofonun çok güzel bir birlikteliği var. Stokholm romantizmini hissettiriyor. "Medicine Bow" de eski Detroit tekno çalışmalarının bir nebze yavaşlatılmış ve jazzy bir versiyonu var. Oldukça başarılı kotarılmış. "Cigarette Springs" adı gibi ilginç bir çalışma. Funk, caz ve atmosferik melodilerin birleşimi. Çalışmada en çok dikkati gitar ve saksofon melodileri çekiyor. Gitar bir nebze Saint Germain'i hatırlatıyor. "Paradise Cove"'a geldiğimizde bizi yine Chicago'dan gelen bir jazzy house karşılıyor. Albümün genelinde olduğu gibi saksofon burada da yerini alıyor. Ayrıca Detroit etkisi yine mevcut. "Highway 61" ise albümde sona gelirken radikal bir değişimi işaret ediyor. Minimalistik yapısının üzerine Detroit nidalı tech-house giriyor. Albümdeki en dikkat çekici çalışmalardan biri özgünlüğü açısından özellikle. "America America"'ya geldiğimizde albümün de sonuna geliyoruz. Burada hiç çekinmeden albümde yoğun etkisi olan Detroit teknosuna dönüş yaşıyoruz. Bence bu albüm açısından çok başarılı bir seçim olmuş. Albümün adından da yola çıkarsak konu elektronik müzik olduğunda Amerika hakkında müzikal açıdan anlatılabileceklerin büyük bir kısmını teşkil eden bu türe güzel bir saygı duruşu yapılmış.

Klik Records

Hiç yorum yok: