12.12.06

Kısa Kısa Plaklar... (9)

Reich - Remixed 2006 (Nonesuch, 2006)

Steve Reich 1936 doğumlu bir besteci. Klasik minimalist besteciler söz konusu olduğunda Philip Glass ile birlikte adı en önde anılan isim. Dostlukları da aynı oranda ön planda.

Steve Reich'a daha önce de 1999 yılında düzenlemeler yapılmıştı ve bu çalışmaları yapanlar arasında Mantronik, Coldcut, Ken Ishii, Andrea Parker ve Freq Nasty & BLIM gibi kendi dallarının önemli isimleri vardı. Şimdi çıkan plak ise Alex Smoke, Four Tet ve Ruoho Ruotsi'nin düzenlemelerini içeriyor.

Alex Smoke'un "Proverb"'e yaptığı düzenleme minimalizmin doruklarında. Çalışmada orjinal çalışmadan alınan kesitler yenilenen yapıya başarıyla konumlandırılmış ve Alex Smoke'un kendi tarzını da andıran bir sonuç ortaya çıkmış. Four Tet ise "Drumming" adlı çalışmaya düzenleme yapmış ve minimalizmin yanında deneyselliği elden bırakmayan bir yapıda. Ruoho Ruotsi'nin "Music For 18 Musicians"'a yaptığı düzenleme ise aslında orjinal çalışmaya olan hayranlığım yüzünden objektif olamasam da bana en başarılı gelen.

A1) Reich - Proverb (Alex Smoke Remix)
B1) Reich - Drumming (Four Tet Remix)
B2) Reich - Music For 18 Musicians (Ruoho Ruotsi's Pulse Section Dub)

Nonesuch

Gabriel Ananda - Ananda's Bassmaschinchen Part 2 (Treibstoff, 2006)

Gabriel Ananda Levermann küçüklüğünden beri içinde olduğu müzik dünyasında aslında bir Rock yıldızı olmak isterken Steve Reich ile müzikal anlamda tanışmasından sonra minimalist elektronik müziğe yönelen bir isim. Kilit nokta ise Sven Vath'in 1995 yılındaki bir performansını izlemesi olmuş.

Bu plak Ananda'nın bu yılın Ocak ayında çıkardığı 1. plağın devamı niteliğinde. Plak 3 farklı çalışma içeriyor. İlki "Lo Go", güçlü vuruşlarla başlıyor ve tech house türünün ağırlığı hissedilirken ortaya trance benzeri bir melodi giriyor ve her şey berbat oluyor. "Medulationen" adlı ikinci çalışma ise yine Ananda'nın klasikleşen vuruşlarıyla başlıyor ve gelişerek güzel bir tech house'a dönüşüyor. "Take Off Sweep" ise tamamen deneysel ve ambient bir çalışma. Oldukça yoğun atmosferik bir havası var ve parça boyunca giderek tizleşen bir melodiye sahip.

1) Lo Go
2) Medulationen
3) Take Off Sweep

Gabriel Ananda

Meat Katie & Aquasky - Feathers (Lot49, 2006)

Meat Katie veya asıl adıyla Mark Pember breakbeat dünyasının çok yakından tanıdığı bir isim. Uzun zamandır prodüksiyon yapan Avustralyalı prodüktör Unkle, Underworld gibi birçok isimle çalışmalar yaptı. Aquasky ise Dave Wallace, Kieron Bailey ve Brent Newitt'tan oluşan yine ünlü bir breakbeat triosu. 1995'te başlayan birliktelikleri önce Masterblaster ile ortak projeleri sayesinde drum n bass türünün başarılı örneklerini sergiledi ve Aquasky da kendi başına breakbeat sahnesinde yerini aldı.

Bu iki önemli ismin birleştiği plakta ortak çalışmaları Feathers'ın yanında bu çalışmaya Radioactive Man, Marco Bailey ve James Talk'un yaptığı düzenlemeler de yer alıyor. James Talk'un düzenlemesi acid house olarak nitelendirilebilir ve eğlenceli bir düzenleme. Marco Bailey'nin düzenlemesi ise haliyle tekno türünde ve uplifting yapısıyla gerçekten çekici. Radioactive Man ise breakbeat türünde biraz daha karanlık bir düzenleme yapmış. Düzenlemedeki filtreli org melodisi genel karanlık atmosfere çok farklı bir hava katmış.

Meat Katie
Aquasky

Parçaların tanıtım linkleri Juno Records'dan alınmıştır.

Hiç yorum yok: