8.12.06

Xzibit - Full Circle (Koch, 2006)

Xzibit rap müziği ya da bazı çalışmaları sebebiyle popüler müziği takip edenlerin bildiği bir isim. En olmadı MTV'nin efsanevleşen programı "Pimp My Ride"'ın sunucusu olarak tanınıyor. Ancak şu anda bizi ilgilendiren onun sadece rap müzikle olan ilgisi. Aktör olarak da zaman zaman karşımıza çıkıyor.

Alvin Nathaniel Joiner IV (Xzibit) 1974 Detroit doğumlu bir rap sanatçısı. 1996 yılında ilk albümünü yayınlayan Xzibit o zamandan beri 2 yılda bir yeni albüm çıkarıyor.

Profesyonel müzik hayatına West Coast Rap kültüründe yeri olan Likwit Crew'un üyesi olarak başlayan Xzibit, yeteneği ve kendine özgün tarzı sebebiyle yaklaşık 1.5 yıl sonra keşfedildi ve solo albümünü çıkardı. 1998'de 2. albümünü çıkardığında ise hala geniş çevrelerce tanınmamış olmasına rağmen rap dünyasında geleceği en parlak yıldız adaylarından biri olarak gösteriliyordu.

Dünyaya tanıtımı ise batı sahillerinin iki kralı Dr.Dre ve Snoop Dogg ile yakınlaşmasından sonra oldu. Xzibit'deki yeteneği gören iki ünlü prodüktör olaya el koydu. Snoop Dogg'la birlikte Dr. Dre'nin eseri olan "Bitch Please" adlı çalışmaya vokal yaptılar ve bir anda tüm dünya Xzibit'i tanıdı. Arkasından Dr. Dre'nin 6 platin albüm kazanan "Chronic 2001"'i için dünyayı birlikte turladılar. Ayrıca 2000 yılında efsane "Up The Smoke" turuna katıldı ki turdaki diğer isimler arasında Dr. Dre, Snoop Dogg, Eminem ve Ice Cube vardı.

Bu turu Xzibit'in "Restless" adlı albümü izledi ve "X" adlı çalışma ciddi başarılara ulaştı. Xzibit'in artık bir platin albümü vardı. Bir sonraki albümü "Weapons Of Mass Destruction" altın albüm kazandırırken Xzibit'in batı sahillerine olan yakınlığı onun hayranlarının sayısını sürekli artıran bir etken oldu.

Xzibit yeni albümü "Full Circle"'da yine son 2 albümünün benzeri bir çizgide. Çalışmalarının müzikal gücünün yanı sıra sözlere de ciddi ağırlık veren bir isim. Her ne kadar o döneme yetişemediyse de parçalarının sözlerinde bir nebze NWA tarzını hissetmek mümkün. Bunu da zamanında NWA üyesi olan Dr. Dre ile olan yakınlığına bağlayabiliriz.

Albümdeki temel hava ise batı yakasının g-funk rap etkisi. Bazılarına göre bu Xzibit açısından bir nebze değişim olarak görünüyor ve tepki doğurmadı da değil ancak sonuçta batı tarzının temellerinden birini oluşturan bir tarzdan Xzibit'in de etkilenmemesini beklemek komik olurdu.

Albüm Xzibit'in X'ten Z'ye serüvenini anlatıyor ve albümün adı da bu düşünce baz alınarak seçilmiş. 10 yıllık bir profesyonel müzik yaşantısı boyunca yaşadıkları, iç dünyası ve aklındakiler albümde. Xzibit'in kendisine göz atmak için bir otobiyografi niteliğinde.

Bu arada albümün prodüktörleri arasında Public Enemy'nin çalışmalarının çoğunda imzası olan ve Ice Cube'un ilk iki albümünü de hazırlayan Bomb Squad'dan Keith Shocklee var.

Albümdeki etkileyici çalışmalar:

2) Rollin’ (Vokal Jelly Roll)
3) Ram Part Division
7) Concentrate
9) Family Values
10) Black & Brown (Vokal Jelly Roll)
14) Thank You

Xzibit
Xzibit @ MySpace

Hiç yorum yok: