6.12.06

Markus Enochson - Night Games (Sonar Kollektiv, 2006)

Markus Enochson 1975 doğumlu Stockholm'lü bir prodüktör ve küçük yaştan beri prodüksiyon yapıyor. Bunda ünlü bir prodüktör ve aranjör olan babasının etkisi var.

Markus'un babası Lars Enochson, aralarında James Ingram'ın da bulunduğu dönemin birçok ünlü sanatçısıyla çalışmış. Zaten bu yakınlık sebebiyle Markus Enochson da James Ingram'la çalışma imkanı buldu ve aralarına Masters At Work'ü de katarak "Lean On Me" adlı çok başarılı bir çalışmaya imza attılar.

Babası sebebiyle Avrupa'dan ziyade Amerika'ya daha yakın duran Enochson, ilk çalışmalarını Kenny Dope ve Louie Vega'nın plak şirketi olan MAW'dan yayınladı.

Kendi müziğini temel olarak soul'un üzerine konuşlanan farklı deneyimler olarak adlandıran Markus, zaman zaman aksak ritmler, zaman zaman house ve hatta rnb'ye ağırlık veriyor ve kendine özgün çalışmalar ortaya koyuyor.

Soul müzik son 3 jenerasyondur ciddi bir yapılanma içerisinde ve baba oğul son 2 jenerasyonda etkin biçimde yer almış durumdalar. Markus Enochson kendi çalışmalarının Soul müziğin yeni olası yönlerini bulma ve eskiden gözardı edilen çalışmaları farklı bakış açılarıyla dinleyicilere sunma amacı güttüğünü belirtiyor.

Albüm açısından söylenebilecek ilk nokta Markus Enochson'un ilk albümü olması vesilesiyle üzerinde fazla titrenen bir çalışma olduğu. Hatta bazı noktalarda dikkatin biraz fazla yoğunlaştığı fark ediliyor. Buralarda çalışmalarla fazla oynandığı ve biraz zorlandığı görüşü var bende ancak bunu da ilk albüm heyecanına vermek lazım.

Albümde soul'un house hali var. Bu yapının Chicago house ile karıştırılmaması gerekiyor. Chicago house da soul'dan yoğun olarak etkilenen bir tür ancak Markus Enochson çalışmalarını soul müziğin üzerine kurmuş, etkilenme burada hafif kalan bir tanım. Chicago House'un soul'a birkaç adım daha yakın bir duruşu denilebilir. Ancak orjinalliği su götürmez.

Albümde James Ingram'ın vokal yaptığı ve Markus Enochson'un düğününe geldiği zaman Stockholm'de yazdığı "Day And Night" adlı bir çalışma da var. Böyle büyük ustalardan aldığı destek eminim Markus açısından çok büyük bir güç oluyordur.

Albümde ruha hitap eden çalışmalar:

1) How Good Is Your Imagination (Vokal Rachel Wilkie)
4) Love Is On The Way (Vokal Demetreus)
6) For You To See (Vokal Masaya)
7) Day And Night (Vokal James Ingram)
11) No Stopping This (Vokal Masaya)
13) Take Me Away (Vokal Cornelia)

Markus Enochson

Çalışmaların linkleri 30 saniyeliktir ve Juno Records'dan alınmıştır.

Hiç yorum yok: