26.12.06

Arctic Hospital - Citystream (Narita, 2006)

Eric Bray'in 2005 yılında başladığı projesi Arctic Hospital'ın ilk albümü Citystream piyasaya sürüldü. Eric Bray'in Disasemble ve Tavle adında iki projesi daha var ancak Arctic Hospital bunlar arasında en çok bilineni. Bu arada Talve Eric Bray'in IDM projesi ve son dönemde rafa kalkmış durumda çünkü IDM'in bugünkü depresif halinden pek hazzetmiyor.

Wisconsin'de büyüdüğü çevredeki insanlarla kendi bakış açısı arasında fark gören Eric Bray henüz 14 yaşındayken kendini odasına kapayıp asosyalliğini müzikal anlamda değerlendirmeye çalışmış. Türler hakkında pek bilgi sahibi olmadan kendi deneysel çalışmalarıyla ortaya koyduğu parçalar kısa sürede olgunlaşmış ve ortaya değişik bir karışım çıkmış.

Minimalizmi her zaman el altında tutan, bunun yanında tekno ve ambient türlerine de sıklıkla kucak açan bir tarzı var. Tekno derken de endüstriyelliğe oldukça yakın, hatta zaman zaman Detroit noktasına yaklaşan altyapılara imza atıyor. Ses kesitleri kullanımındaki yoğunluk ise deneysellikten gelen müzikal gelişim sürecinin önemli bir göstergesi.

Albümü yayınlayan şirket Narita ise Miami merkezli Merck'in şemsiyesi altında yer alıyor. Bugüne kadar Anders Ilar, [a]pendics.shuffle ve Arctic Hospital'ın albüm ve plakları burada yer buldu. 2004'te kuruldu ve gelecek vaadeden plak şirketleri arasında yer alıyor.

Albümde her ne kadar deneysel de olsa teknonun ağırlığını açıkça hissetmek mümkün. Bunun yanında endüstriyellik üst noktada. Bazen abstrakt yaklaşımlar sergiliyor tekno açısından. Burada IDM türünde bir projesi olmasının ve bazen temelde kaymalar olmasının da etkisi var. Bunun yanında deneyselliğin varlığı asla parçalarda dansa yönelik havayı esirgememiş. Vuruşların yapısı itibariyle çalışmaların bir çoğu setlere uygun ve insanları eğlendirecek yapıda. Albümde ambient türünde bir tek 9. parça olan "Rotating Water" var.

Albümdeki beğendiğim çalışmalar:

2) Frost Castings
3) Our Metropolis
4) Rain Six
8) Gift Horse
11) Mitten Remix

Arctic Hospital @ Narita Records

Tanıtım linkleri Juno Records'dan alınmıştır.

Not: Bu arada Eric Bray 2007 yılında Tokyo merkezli Plop şirketinden "The World On Higher Downs" adındaki grubuyla yeni çalışmalar yayınlayacak. Elbette bu çalışmalar Arctic Hospital'a bir engel oluşturmuyor.

Hiç yorum yok: