3.12.06

Johann Johannsson - IBM 1401, A Users Manual (4ad, 2006)

Johann Johannsson İzlandalı bir müzisyen ve prodüktör. Ayrıca ülkesinde de sanat camiasıyla yakından ilişkili bir sima. Uzun zamandır Ambient müzik tarzını takip edenler açısından önemli bir isim oldu ve bu konumunu giderek pekiştiriyor.

Bugüne kadar Marc Almond, Pan Sonic, The Hafler Trio gibi çok değişik türlerden isimlerle çalışan Johannsson, İzlanda'nın en önemli kültür ve sanat topluluklarından olan Kitchen Motors'un da kurucuları arasında yer alıyor.

30 yıl önce babasının IBM bilgisayarı için gelen bir kullanma kılavuzu ses kaydından esinlenen sanatçı aslında bu albümü koreograf Erna Omarsdottir'in hazırladığı bir dans çalışması için düzenlemiş. Bir yaylı dörtlüsü için hazırlanan albüm ise stüdyoda altı yaylı ile kaydedilmiş. Daha sonra bir bölüm daha ekleyen ve elektronik müzil altyapılarıyla tüm albümü bütünleştiren Johannsson kullanma kılavuzu ses kaydını da eklemeyi unutmamış.

Albümde modern klasik müzik olarak adlandırılabilecek bir tür hakim. Yaylıların duygusallığının yanında IBM'in kullanma kılavuzunun ses kaydı mekanik ve soğuk bir duruş sağlıyor. Elektronik öğeler ise ön plana çıkmıyor ve tüm bu ambiansı destekler biçimde kullanılmış. Klasik müzik açısından değerlendirmek gerekirse IBM kullanma kılavuzunun nelere yol açabildiğini görmek etkileyici. Gerçekten çok güzel kurgulanmış 5 çalışma var ve her biri kendi içinde çok güzel.

Ses kesitlerini dinlemek için:

Part I
Part II
Part III
Part IV
The Sun's Gone Dim And The Sky's Turned Black

Johann Johannsson

Ses kesitlerinin linkleri albümün resmi sitesi IBM 1401, A Users Manuel'dan alınmıştır.

Hiç yorum yok: