27.12.06

Thomas Brinkmann - Klick Revolution (Max Ernst, 2006)

Thomas Brinkmann elektronik müziğin emektarlarından biri. Bundan da önemlisi minimalist elektronik müziğin duayenlerinden. 1997 yılında başladığı profesyonel müzik hayatında minimalist müziğe katkılarıyla geniş dinleyici kitlelerine ulaştı.

Bugüne kadar 6 albüm çıkardı ve bunların yanında Richie Hawtin'in Concept projesine ve Mike Ink.'e yaptığı düzenlemelerle de dikkat çekti.

Düsseldorf müzik akademisinden mezun olan ve o dönemden beri Steve Reich, Ryuichi Sakamoto, Pan Sonic (Panasonic) ve Dan Bell gibi elektronik ve minimalist müziğin efsaneleşmiş isimlerini kendine örnek alan Brinkmann kendi kendine enstrümanlarla ve elektronik müzik aletleriyle farklı deneyler yaparak kendine özel enstrümanlar geliştirdi. Bu aletlerle geliştirdiği çalışmalardan oluşan ilk iki plağı Mike Ink. tarafından beğenildi ve hemen Profan etiketiyle yayınlandı ki daha sonra bunlar albüm olarak da toplandı.

Thomas Brinkmann daha sonra çalışmalarını kendi kurduğu Max, Ernst, Max & Ernst ve Suppose adlı plak şirketlerinde yoğunlaştırdı. Başlangıçtan itibaren kulağa basit gelen ancak ileri derecede üretken çalışmalarıyla dikkat çekti ve müzik dünyasında adını büyük harflerle yazdıran ender isimlerden biri oldu.

Bu albümde pinball machine adlı elektronik müzik aletine atıfta bulunan Brinkmann, albümü derin, yoğun atmosfere sahip etkileyici çalışmalarla süslemiş. Ses kesiti kullanımı ise çalışmaların doğasına uygun biçimde ve minimalizmin doruklarında.

Albümün adından da anlaşılabileceği gibi albümde vuruşlar clicks and cuts benzeri bir yapı taşıyor ancak döngüsel kullanımda çok daha farklı bir yönteme başvurmuş ve bu da olayın yeniliğe yönelik olan tarafını ortaya koyuyor.

Albümde dikkat çeken çalışmalar:

1) Locked Box
3) Inclined Plane
5) Logic Of Decline
6) Tilt

Max Ernst

Hiç yorum yok: