31.12.06

Pioneers Of Electronic Music Vol 1 - Richie Hawtin

Slices dergisi bir DVD serisi hazırlıyor. Bu DVD serisinde elektronik müziğe yön veren, hayat katan ve bu müzik türünün bugünlere gelmesinde büyük emeği geçen isimlere yer veriyor. Serinin ilki ise Richie Hawtin'e adanmış. Serinin ilk DVD'sinde Richie Hawtin hakkında özel ve müzik hayatının tümünü kapsayan çok başarılı bir belgesel yapılmış. Belgeseli hazırlayan isimler ise Maren Sextro ve Holger Wick.

Belgeselde üzerinde durulan nokta Richie Hawtin'in nereden geldiği, hangi yollardan geçip bugünlere geldiği ve müziği üzerindeki temel etken noktalar. 1980'lerin sonundan itibaren prodüktör, DJ, plak şirketi sahibi ve müzik vizyonu belirleyici gibi birçok nosyonu üzerinde taşıyan bir isim Richie Hawtin ve aslında onu anlatmak için 1 saat kısa bir süre. Ancak şunu söylemek gerekir ki yönetmenler inanılmaz bir iş başarmış.

Bir nebze belgeselin içeriğine girersek Richie Hawtin üzerinde babasının çok büyük bir etkisi var. Kraftwerk ve John Peel dinleyen, robot mühendisi olan bir babanın elektronik eşyalara ve müziğe olan merakı oğlunu ciddi biçimde etkilemiş.

Bunun yanında İngiltere'den babasının iş değiştirmesi sebebiyle Windsor Kanada'ya taşınan Richie Hawtin burada kendini bir anda Detroit'le komşu olarak buldu ve iki şehri sadece bir nehir ayırıyordu.

Richie Hawtin'in nasıl elektronik müziğe merak sardığı, Jeff Mills, Derrick May, Scott Gordon ve Detroit teknosunu o dönemde geliştiren birçok isme olan hayranlığı, prodüksiyona merak sardığı anda Daniel Bell ve John Acquaviva ile tanışması ve birlikte çalışmaları kısa sürede çok hızlı gelişmeler. Daha sonra John Acquaviva'nın kredi kartıyla kurulan Plus 8 ve ardından takip eden müzikal gelişim.

DVD'de gerçekten Richie Hawtin'in hayatına dair birçok bilgi mevcut ve bunların yanında hangi çalışmaları yaparken neler yaşadığı ve bu yaşadıklarının müziğine olan etkisini görme imkanı doğuyor. Richie Hawtin'i gerçekten tanıyabilmek açısından çok değerli bir kaynak ortaya çıkmış.

Bu arada belgeselde Richie Hawtin ile ilgili yorum yapanlar arasında ailesi, abisi Matthew Hawtin, Derrick May, Sven Vath, John Acquaviva, Mike Banks, Magda, Scott Gordon ve Kevin Sounderson var.

Slices dergisinin başlattığı bu muhteşem serinin devamını heyecanla beklemek için çok önemli bir sebep oldu bu belgesel. Umarım bu belgesel Türkiye'de prodüksiyona meraklı kesimler tarafından seyredilir ve bu kadar uzun zamandır sürekli başarılı olabilmiş bir elektronik müzik öncüsünün etkisi sayesinde Türkiye'de de elektronik müzik bir zevk olmaktan çıkıp bir kültür haline gelebilir.

Slices Electronic Music Magazine
Sipariş vermek için

Hiç yorum yok: