14.12.06

Rammstein - Volkerball (Universal, 2006)

Rammstein Christoph Schneider, Christian Lorenz, Till Lindemann, Oliver Riedel, Richard Kruspe Bernstein ve Paul Landers'den oluşan, çoğumuzun, özellikle de 90'larda ergenlik çağını yaşayan benim gibiler açısından geniş çapta bilinen bir grup.

Doğu Almanya'da 5 fabrika çalışanı olan Rammstein grubu kurmaya karar verdiklerinden isim olarak kendilerine Almanya'da bir uçak gösterisi sırasında 3 uçağın düştüğü yeri seçerler.

Bugüne kadar inanılmaz başarılı çalışmalar yapan Rammstein albümleri kadar konserleri ile de dikkat çeken bir grup. Konser DVD'leri en çok satan grupların arasında yer alıyorlar ve bunların arasında "Live Aus Berlin"'in DVD'si önde geliyor. Seyretmeyenler için buradan bir uyarı olsun.

Rammstein'ı müzikal açıdan incelemek gerekirse endüstriyel rock ve endüstriyel elektronik müziği ve hatta teknoyu birleştirmelerinden oluşan enerjik, ayaklandırıcı ve güç veren bir yapıdalar. "Herzeleid" albümleriyle 1995'te başlayan serüvenleri daha sonra 1997'de "Sehnsucht", 2001'de "Mutter", 2004'te "Reise Reise" ve 2005'te "Rosenrot" ile devam etti.

Aslında endüstriyel rock müzikle ilgili birçok kesim tarafından "Oomph"'un daha geniş kitlelere ulaşan kopyaları olarak anılsalar ve burun kıvrılsalar da bugüne kadar yaptıkları çalışmaların başarısı yadsınamaz. Bu çalışmalar arasında "Du Hast", "Du Reichst So Gut", "Engel", "Rammstein", "Asche Zu Asche", "Bück Dich", "Ich Will", "Links 2-3-4" ve "Sonne" ön planda yer alıyor. Ayrıca Depeche Mode'un "Stripped" adlı çalışmasına yaptıkları cover da bunların arasında yer alabilir.

Rammstein çalışmaları kadar bunların video klipleriyle de dikkat çekiyor. Farklı, vurgulu ve görsel olarak zengin kliplere sahip olan grup bu konuda en etkin çalışanlar arasında. Görselliği kullanarak çalışmalarını çok daha farklı bir şekilde vurguluyorlar ve bu da dinleyicileri gruba daha da bağlıyor.

Rammstein'in yeni albümü "Volkerball" bir CD ve bir de DVD olarak piyasaya sürüldü. Ayrıca 2 CD ve 2 DVD'lik bir limitli versiyonu ve 1 CD 2 DVD'lik bir özel versiyonu da var. Bu versiyonlardaki CD'lerde Fransa'daki Nimes Arena'da gerçekleşen konserlerinin kayıtları bulunuyor. DVD'lerde ise yine Nimes Arena'daki konserin görüntülerinin yanında Londra Brixton Academy konserinden, Tokyo Club Citta konserinden ve Moskova Olimpiyat kompleksi konserinden çeşitli görüntüler yer alıyor.

Bu çalışma her ne kadar yeni bir tad sunmasa da konserlerden görüntüler olduğu için tüm albümleri (Rosenrot albumunden Benzin var) kapsaması sebebiyle önemli. Rammstein'i canlı seyretmenin gerekliliğini vurgulamak açısından da en güvenilir kaynak.

Rammstein

Hiç yorum yok: