15.12.06

Kısa Kısa Albümler... (10)

Voafose - Voafose (Rephlex, 2006)

Voafose aslında hakkında birçok dedikodu olmasına rağmen gerçek bir kişi ve Jeremy Simmonds'dan başkası değil. Luke Vibert'le ortaya koyduğu ortak proje Vibert/Simmonds'dan da tanınıyor.

Rephlex'ten çıkan her albüm veya plağın normal olması beklenmiyor ancak Voafose şu ana kadar tanık olduğumuz sınırların da dışında. Albüm çok farklı ama bir o kadar da güzel. 20 yıldır yaptığı çalışmalardan 20 tanesi seçilmiş.

Albümde deneyselliğin bile sınırları zorlanıyor demek sanırım abartı olmaz. Synthisizer denemeleri, ambient zorlamaları ve kaset kayıtları üzerinde oynanan oyunlar albümün her noktasına hakim. Yine de dinlemek hiç de beklendiği gibi zor değil hatta aksine kolay.

Rephlex

Paul St Hilaire - ADSOM - A Divine State Of Mind (False Tuned, 2006)

Dominik doğumlu ve şimdilerde Almanya'da yaşayan reggae ve dub sanatçısı Paul St Hilaire aslen profesyonel müzik hayatına Tikiman adlı proje adı altında başladı. Bu projeyle Kruder & Dorfmeister başta olmak üzere birçok isimle çalışma imkan buldu.

Daha sonra tekrar kendi adı altında çalışmalar yapmaya başladı ve 2003 yılında çıkardığı ilk albümden sonra yeni albümünü de bu ay çıkardı. Almanya'nın dub ve reggae sahnesinin en önemli isimlerinden biri olması sebebiyle de albüm merakla bekleniyordu ve beklentiler genel anlamda karşılandı.

Elektronik müzik ve dub müziği ortak paydada buluşturmaya çalışan Paul St Hilaire bu konuda gerçekten cesur diyebileceğimiz sanatçılardan. İşin sonucuna bakılırsa da cesaretinin yanında bolca da yetenek var. Sakin bir zamanda dinlenmesi ve tadına varılması gereken bir albüm.

False Tuned

Contriva - Separate Chambers (Morr Music, 2006)

İlk çalışmalarını 1996 yılında yayınlayan Contriva Hannes Lehmann, Masha Qrella, Max Punktezahl ve Rike Schuberty'den oluşuyor. Grup 10. yılını bu sene doldurdu ve bu yılı da Morr Music'ten geçen ay çıkardıkları 4. albümleriyle kutladılar.

Albümdeki temel müzik rock olarak nitelendirilebilir ve bir alt klasmana indiğimizde pop rock ve indie rock'ın karışımı demek daha doğru olur. Albümde yükselişler ve düşüşler yoğunlukta. Hava bazen depresifken bazen neşeli duygusallığa yol verebiliyor. Ancak albümdeki Morr Music imzası çalışmaların çok başarılı bir şekilde yapılandırıldıklarını ortaya koyuyor daha dinlemeden. Dinledikten sonra da bize onay vermek kalıyor sessizce. Albümde gitarın kullanımı da elektronik altyapı ile etkileyici bir uyum içerisinde. Gerçekten güzel bir müzik.

Contriva @ MySpace

Hiç yorum yok: