13.12.06

Ximo Tebar & Fourlights - Eclipse (Omix, 2006)

Ximo Tebar İspanyol bir caz gitaristi. Henüz İspanya'da caz gitaristlerinin olmadığı, tek caz sanatçısının Tete Montoliu olduğu bir zamanda öne çıkacak kadar cesur ve kendini kanıtlayacak kadar da yetenekli bir isim.

Küçük yaşlarından beri aşık olduğu caz uğruna evini bırakıp Amerika'ya giden ve burada en iyi caz müzisyenlerinin seviyesine çıkmayı kendine hedef seçen Ximo Tebarin en büyük handikapı albüm çalışmasından pek hazzetmemesi.

Bugün kadar zorla 9 albüm çıkaran Ximo Tebar 10. albümünü de geçtiğimiz ay çıkardı.
Albümdeki 2 parçanın özel bir değeri var. Bunlardan ilki "Martino" adlı çalışma. Bu parça Ximo Tebar'ın hayatı boyu örnek aldığı isimlerden biri olan Pat Martino'ya adanmış. Bir diğer çalışma olan "My Evidence (About Monk And Trane)" ise Thelonious Monk ve Coltrane'e adanmış.

Albümdeki bir diğer çalışma Esp ise aslında Miles Davis'in bir çalışması. Albümdeki ise Ximo Tebar tarafından yeniden düzenleme sonucu ortaya çıkan çok güzel bir versiyonu. Ayrıca albümdeki bir diğer önemli nokta da Anthony Jackson'ın katkısı. Bas gitarıyla albüm boyunca harikalar yaratıyor.

Albümde cazın büyüsünü olanca gücüyle vermeye çalışan sanatçı her zaman olduğu gibi grubunda bir org saantçısı bulunduruyor ve parçalarında buna sık sık yer veriyor. Future Jazz'in muhteşem örneklerinin sergilendiği albümdeki "My Evidence" adlı çalışma future jazz'in tanımı olacak kadar başarılı.

Albümde dikkat çeken çalışmalar:

1) Inner Urge
2) Martino
4) My Evidence (About Monk And Trane)
5) Esp
8) Pinocchio
10) Puré De Patata

Ximo Tebar

Tanıtım linkleri de resmi sitesinden alınmıştır.

Hiç yorum yok: