9.12.06

Susumu Yokota - Triple Time Dance (Koplatiko, 2006)

Susumu Yokota adından da anlaşılabileceği gibi Japon bir müzisyen. Elektronik müziğe olan ilgisi erken yaşta başlayan sanatçı 1992'den beridir profesyonel olarak müzik hayatını sürdürüyor. Bugüne kadar 21 albüm çıkardı ve tüm bunları 14 yıla sığdırdı. Şimdi ise 22. albümüyle karşımızda.

Japonya'nın elektronik müziğe en büyük katkısı olarak görülen prodüktör özellikle 1990'lı yıllar boyunca Japonya'da farklı türlerdeki çalışmaları sebebiyle öncü görevi gördü. 1990'ların sonuna gelindiğinde dünyada da iyice tanınıyordu. Ambient'a fazla kaymadı bu süre boyunca ve bu konuda tartışmasız ağırlığı olan bir diğer prodüksiyon fabrikası Tetsu Inoue ile de çakışmadı.

Susumu Yokota'nın "Triple Time Dance" adlı albümü Japonya'da Eylül ayında piyasaya sürüldü ancak Avrupa'ya ve keza ülkemize gelmesi biraz zaman alabilir.

Albümün temelinde bir sisteme bağlı olarak hazırlanmış. Tüm çalışmalarda 3 ritm var ve albümün adı da buradan geliyor. Albümde minimalist, teknovari ve nadir de olsa house türevi tınılara rastlamak mümkün.

Albüm mixlenmiş olarak karşımıza çıkıyor ve toplamda 14 çalışma var. Albüm genelinde güçlü vuruşlar dikkat çekiyor. Bu sebeple de saydığım üç tür arasında ağırlık olarak tekno en önde olanı diyebilirim. Ancak ses kesiti kullanımları sebebiyle tüm çalışmalarına tek düzelikten uzak, özgün bir hava katmış. Albümdeki 2 çalışmada acid melodilerle karşılıyor. Bazı ses kesitleri ile de tribal bir atmosfer yaratıyor.

Albümde çalışmaları tek tek dinlemenin gereksizliğini ve anlam bozuculuğunu düşünerek beğendiğim çalışmaları sıralamayı gereksiz görüyorum ancak 1, 4, 5, 9, 10, 11 ve 13 yapısal olarak bana en ilginç gelenler. Yine de tümünü dinlemek çok daha güzel.

Susumu Yokota

Albümden örnekleri dinlemek için buradan buyurun

Hiç yorum yok: