28.10.06

Emilie Simon - Vegetal (Universal, 2006)

Ses mühendisi bir babası ve müzik sanatçısı bir annesi olan 1979 doğumlu Emilie Simon son dönemde Fransa'dan çıkan en yetenekli isimlerden biri. Güzel yüzü ve yumuşak sesinin yanında çalışmalarıyla şimdiden geniş bir hayran kitlesine sahip. Tarzını tanımlamak gerekirse genel olarak trip hop türünde eser veriyor ancak küçüklüğünde ailesiyle birlikte çıktığı turnelerin de etkisiyle caz etkisini yoğun biçimde hissetmek mümkün.

1993'te çıkardığı isimsiz albümle bir anda kariyerine hızlı bir başlangıç yapmış oldu. Fransız müzik eleştirmenleri tarafından Bjork'ün Fransız versiyonu olarak gösterildi. Albüm daha sonra Fransa'da yılın elektronik müzik albümünü aldı. Bu albümün başarısı dünya çapında bir isim olması için uygun bir teklif getirdi. "La Marche de l'empereur" belgeselinin müziklerini hazırlaması istenmişti ve sonucunda Oskar'a aday gösterilecek bir çalışma ortaya koydu. Montpellier'ın sıcak sahillerinde kutup havasını hayal ederek bestelerini yaptı. Elbette bu noktada Bjork'e olan hayranlığının etkisini de gözardı etmemek gerek. Bu çalışma ona bu sefer yılın en iyi Film Müziği ödülünü kazandırdı. Oskar'a aday gösterilmesine rağmen ne yazıkki alamadı.

Emilie Simon yeni albümü Vegetal'da kendini biraz daha geliştirmiş olarak karşımıza çıkıyor. Müzikal açıdan çalışmalar çok daha iyi düzenlenmiş ve kullanılan enstrümanlarda ciddi oranda zenginleşme mevcut. Özellikle perküsyon ve flütün katkısı çok güzel olmuş. Elbette onun ruhu okşayan müziği ve sesi albüme asıl ağırlığını koyan nokta. Elektronik müzikle arası iyi olmayanların dahi hiç yadırgamadan dinledikleri etkin bir prodüksiyon yeteneği var. Ancak sadece trip hop'a bağlı kalmıyor tür açısından. "Rose Hybride De Thé" adlı çalışmasında ise idm sınırlarını zorlamış. "Never Fall In Love"'da ise punk havası yoğunlukta. Bu da albüme farklı bir yönden zenginlik katmış.

Emilie Simon'un bir özelliği de vokallerde İngilizce ve Fransızca'yı çok başarılı bir şekilde kullanabilmesi. Fransız aksanının fazla hissedilmemesi gerçekten çok güzel diyebilirim.

Albümdeki dikkat çeken çalışmalar ise:

1) Alicia
2) Fleur De Saison
4) Sweet Blossom
6) Dame De Lotus
7) Swimming
10) Never Fall In Love
13) En Cendres

Biyografisinin tamamı için:

Emilie Simon'un Biyografisi

1 yorum:

zaib dedi ki...

1993 değil 2003 olacak sanırım o tarih.