22.10.06

Kısa Kısa Albümler... (6)

Jan Jelinek - Tierbeobachtungen (Scape, 2006)

Jan Jelinek uzun zamandır elektronik müzik dünyasının içinde. Farben ve Gramm gibi birçok takma isimle prodüksiyon yaptı ancak prodüksiyonlarının en ilginçleri her zaman kendi adı altında çıkanlar oldu.

Jan Jelinek kendi adı altında yaptığı prodüksiyonlarda eski caz veya motown dönemi funk parçalarını alıp bunlar deneysel ambient türünde elektronik çalışmalar olarak düzenledi. Bundan önceki albümlerinin hepsinde bu yönde çok başarılı çalışmalar var. Ancak tarz olarak genelden uzak, oldukça yoğun ve ağır bir müzik yaptığını da söylemek gerekiyor.

Jan Jelinek 20 Ekim'de piyasaya çıkan bu albümünde de deneysel duruşundan ödün vermemiş. Çalışmalar her ne kadar alışılagelmiş ambient tarzı uzun parçalardan oluşmasa da yoğunluk açısından hiç de geri kalmıyor.

Albümdeki önemli çalışmalar dersek:

2) Palmen Aus Leder
3) The Ballad Of Soap. Und: Die GEMA Nimmt Kontakt Auf
4) Up To My Same Old Trick Again

http://www.janjelinek.com

Ratatat - Classics (2006)

Elektronik rock yapan başarılı bir grup Ratatat. Türkiye'de de oldukça takip edeni var. Bunu fırsat bilen Ratatat da klasikler albümünü çıkardı.

Ratatat Evan Mast ve Mike Stroud'dan oluşan bir ikili. Elektronik müziğe New York'tan farklı bir nefes getirmek için kuruldu Ratatat ve bugüne kadar bu konuda belli oranda bir başarıya da sahip.

Özellikle akustik gitar melodilerinin elektronik müzik altyapısıyla kombinasyonu etkileyici. Albümde de bunu birçok çalışmada çok güzel biçimde dinleyebiliyorsunuz. Bu arada albümün tamamı enstrümantal. Aslında güzel bir vokalle çalışmalar muhteşem bir hale dönüşebilir. Umarım yakın zamanda bu da olur.

Albümdeki önemli çalışmalar:

1) Montanita
2) Lex
3) Gettysburg
5) Tropicana
6) Loud Pipes
8) Swisha

http://www.ratatatmusic.com

Tom Burbank - Famous First Words (Planet Mu, 2006)

Los Angeles'ta yaşayan prodüktör Tom Burbank'ten başarılı bir çıkış albümü. Açıkçası prodüktör hakkında fazla bilgim yok ancak albümünü beğendim.

Albüm temel olarak idm tarzını benimsemiş. Bunun yanında elekto ve glitch öğeleri de oldukça yoğun. Bazı çalışmalarda hafif hip hop esintili vuruşlar var. Bu da eğlenceli bir hale getirmiş.

Albümün çıktığı plak şirketi Planet Mu ise genel olarak idm, deneysel ve abstrakt eserleri barındıran bir plak şirketi ve bu açıdan saygı duyulanlardan biri.

Albümdeki başarılı çalışmalar ise:

1) Fragile
2) Knuckles
4) Gnats
7) Cracked
8) Blabber Mouth
12) Riding Off

http://www.myspace.com/tomburbank

1 yorum:

starchild dedi ki...

ratatat için teşekkürler efendim :)
vokale gerek yok bence. sözlerle mesaj kaygısı olmasın. o olmasa bile müzik yeterince dolu zaten. isteyen istediğiyle ilişkilendirsin, kendini anlatsın. sen sus da gözlerin konuşsun misali. pıhe